Han leder oss genom SVT:s nya tradition på julafton

Han leder oss genom SVT:s nya tradition på julafton

  • SVT Play
Axel Diedrichs
18 december 2023 kl. 09:12

Olof Wretling tar oss genom Jul med Astrid Lindgren

I år inför SVT den nya jultraditionen "Jul med Astrid Lindgren", ett program som kommer att sändas på morgonen med Olof Wretling i rollen som Lustig-Gök.

I mitten av november gick SVT ut med att de inför en ny stor tradition på julafton, sändningen En jul med Astrid Lindgren som kommer att rulla på morgonen och på eftermiddagen innan Kalle Anka. Nu har vi fått veta att det är skådespelaren Olof Wretling, känd från bland annat Pelle svanslös och en rad olika teaterpjäser och TV-program, som kommer att leda oss igenom sändningen, detta i rollen som den animerade figuren Lustig-Gök. 

Han leder oss genom SVT:s nya tradition på julafton
Olof Wretling. Foto: Eva Edsjö / SVT.

Olof Wretling leder oss genom SVT:s nya tradition på julafton

Under en timmes tid kommer den magiska figuren Lustig-Gök att leda oss genom flera nyproducerade animerade filmer som är hämtade ur Astrid Lindgrens värld. Det rör sig om titlar som Snöbollskriget i Katthult med Emil, Nils Karlsson-Pyssling och Kajsa Kavat hjälper mormor, som man varvar med klassiska scener ur TV-serierna Pippi Långstrump och Vi på Saltkråkan.   

Så här säger Olof Wretling om att få ta sig an det ärofyllda uppdraget: 

– Jag har alltid drömt om att få vara med i en Astrid Lindgren-film. Inspelningen var väldigt rolig och jag hoppas att alla barn och vuxna kommer tycka att jag är en mycket trovärdig gök.

Olof Wretling gör rösten som Lustig-Gök
Lustig-Gök. Foto: SVT / Qvisten Animation AS.

Lustig-Gök har även sin egen historia som rullar mellan de olika inslaget. Så här lyder dess officiella synopsis som SVT delar med sig av: 

Julen närmar sig och syskonen Gunnar och Gunilla har legat sjuka i sängen i flera veckor. Men när föräldrarna ger dem en julklapp i förskott, ett gökur, så förändras den tråkiga sjukstugan till ett hisnande äventyr. Det visar sig att i gökuret bor den fantastiska trägöken Lustig-Gök som är full av överraskningar.

Han leder oss genom SVT:s nya tradition på julafton
Foto: SVT.

De som spelar familjen är Cecilia Forss, Vilhelm Blomgren, Cornelia Dahl och Ingmar Grip.   

Programspecialen Jul med Astrid Lindgren sänds på SVT1 vid två tillfällen på julafton, klockan 09:00 och klockan 14:00. Det ligger tillgängligt på SVT Play under hela dagen och en vecka framåt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL