Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Guldbaggegalan 2023: Parisa Amiri leder galan

Guldbaggegalan 2023: Parisa Amiri leder galan

  • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
21 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
21 december 2022

Parisa Amiri leder direktsändningen

SVT avslöjar i ett pressmeddelande att det blir Parisa Amiri som leder Guldbaggegalan 2023, som direktsänds och går av stapel på Cirkus i Stockholm, måndagen den 23 januari.

Journalisten och programledaren Parisa Amiri leder Guldbaggegalan 2023, en gala som direktsänds från Cirkus i Stockholm måndag 23 januari på SVT Play och i SVT1 kl 20.00.

– Ser så mycket fram emot att hylla ett magnifikt filmår med otroliga insatser av vår begåvade filmkår som dessutom prisats internationellt, säger Parisa Amiri i pressmeddelandet.

Parisa Amiri är journalist och programledare som för SVT lett en rad program om kultur och samhällsfrågor, dokumentärserier samt Kristallen, Babel Bio och Tolvslaget på Skansen. 2022 bevakade Parisa Amiri Oscarsgalan från röda mattan i Los Angeles och hon har vunnit På spåret, två år i rad, tillsammans med historikern Gunnar Wetterberg.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och har delats ut av Svenska Filminstitutet sedan 1964. Priset är uppdelat i 19 kategorier och ges för framstående insatser inom svensk film under det gångna året. Utöver Guldbaggarna delas också Gullspiran ut, för betydelsefulla insatser för den svenska barn- och ungdomsfilmen. Totalt 23 filmer är nominerade: 20 långfilmer, varav fem dokumentärer och tre kortfilmer.

Edvin Törnblom är flygande reporter på röda mattan före galan och Anna Carlson, ordförande för Guldbaggejuryn, är programledare i förgalan, Guldbaggegalan arrangeras av Svenska Filminstitutet, SVT och Leroy Media.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL