Gabriela Pichler gör TV-serien Painkiller för SVT

Gabriela Pichler gör TV-serien "Painkiller" för SVT

  • SVT Play
Filmtopp
04 oktober 2022 kl. 09:49

Nu startar inspelningen av "Painkiller", en dramakomedi kryddad med svärta. Regisserar gör Guldbaggebelönade Gabriela Pichler, som här gör sin första TV-serie.

Painkiller är berättelsen om Dijana och Andrea, en mamma och en dotter som på sina egna vis försöker göra livet bättre för den andra, men misslyckas gång på gång. Dijana är stolt knegare från Balkan som slitit ut kroppen med städ- och fabriksarbete. Otroligt nog har hennes dotter Andrea – officiellt en framgångsrik konstnär, inofficiellt fortfarande inneboende hos mamma – lyckats få henne att börja på en kurs för patienter som lider av obotlig smärta. När kursen plötsligt läggs ner får Andrea en idé – hon ska utsätta sin mamma för saker som garanterat får henne att tänka på annat. Dijana ska bli huvudperson i hennes nya konstprojekt! Det som startar som en kreativ idé får en oväntad vändning när Dijana tar kommandot.

– Ingen kan berätta om livet, kärlek och kulturkrockar så som Gabriela Pichler gör, och ingen som såg hennes enastående debutfilm Äta sova dö har någonsin glömt människorna den handlade om. Det är en stor ära för SVT Drama att Gabriela och hennes team nu gör debut i serieformatet hos oss, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT.

Omöjligt att göra långfilm av

Gabriela Pichlers hyllade Äta sova dö (2012) blev bland annat fyrfaldigt Guldbaggebelönad i kategorierna Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och Bästa kvinnliga huvudroll. Filmen utsågs 2013 till Sveriges Oscarsbidrag. Hennes andra film Amatörer (2018) vann Dragon Award som Bästa nordiska film vid Göteborg Film Festival och nominerades till fyra Guldbaggar.

– Vi hade inget val. Vissa karaktärer vägrar att bli berättade om i bara långfilmsformat. De begär en hel tv-serie om sig själva. Bångstyrigt armbågar de sig in i manus och kräver sex avsnitt. Och de är övertygade om att publiken kommer att älska dem…”, säger Gabriela Pichler.

I huvudrollerna återfinns Dodona Imeri (Andrea), som antogs vid Teaterhögskolan i Malmö 2020, och Snežana Spasenoska (Dijana), som här gör sin skådespelardebut.

Painkiller spelas in i oktober – november i Göteborg och Skåne med premiär i SVT1 och på SVT Play våren 2024.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL