En kunglig affär

Första titten på skandalösa En kunglig affär

  • SVT Play
Filmtopp
Uppdaterad 09 december 2021 kl. 14:12 | Publicerad 17 augusti 2021 kl. 10:08

Kungens hemliga affär med Kurt Haijby

I dag höll SVT sin höstpresentation där de släppte första trailern till En kunglig affär, ett drama om kung Gustaf V och hans skandalomsusade kärleksaffär med källarmästaren Kurt Haijiby.

Det är dags att bänka sig för en av de största rättsskandalerna i Sveriges historia. SVT:s nya dramasatsning En kunglig affär beskrivs som en storslagen men förbjuden kärlekshistoria baserad på verkliga händelser. Vad som berättas är den hemliga relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V.

Bubblan spricker när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger sin makes otrohet – med Sveriges kung! I huvudrollerna ses dubbelt Guldbagge-belönade Sverrir Gudnason, samt hyllade dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe. För regin svarar Lisa James Larsson

Se Filmtopps intervju med Sverrir Gudnason och Staffan Göthe om En kunglig affär:

Filmtopp har även pratat med seriens manusförfattare Bengt Braskered om arbetet med serien:

– När min berättelse börjar 1933 var homosexualiteten straffbar. 1944 blev den klassad som mental sjukdom vilket togs bort först 1979. Man glömmer lätt bort det. Mycket har hänt sedan dess, men det finns fortfarande mycket kvar som måste göras, säger han.

Har det funnits några hinder med att berätta den här historien?

– Ja, ett hinder har varit att dessa personer faktiskt levt. Jag har velat närma mig dem med respekt, värme och förståelse. Det tycker jag att jag gjort genom att tänka att de handlar, reagerar och agerar utifrån hur världen såg ut på den tiden. Men vad gäller Kurt och Gustav är inte det här en berättelse som säger exakt hur saker och ting gick till mellan dem, utan hur jag tror att det gick till. Stora delar av historien sker bakom stängda dörrar mellan två personer och där vet ingen vad som sades i detalj, berättar Bengt Baskered.

Premiär på SVT Play och SVT1 december 2021.

NÄSTA ARTIKEL