Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Skandalrelationen mellan Gustav V och källmästare Kurt Hajiby blir serie

EXKLUSIVT: Nu görs serien om kung Gustaf V:s skandalrelation

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 maj 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 maj 2020

En serie i fyra delar.

Staffan Göthe och Sverrir Gudnason har huvudrollerna i SVT:s nya satsning, som leder oss genom den skandalomsusade relationen mellan Sveriges kung Gustaf V och källarmästaren Kurt Haijby.

Sverrir Gudnason i "Den allvarsamma leken"
Sverrir Gudnason i "Den allvarsamma leken". Foto: Nordisk Film.

I sommar drar inspelningen igång av SVT:s dramaserie om Haijby-affären. Staffan Göthe och Sverrir Gudnason har huvudrollerna i den spännande historien om svensk historias största homoskandal, detta rapporterar QX.

Huvudpersonerna i en av de största rättsskandalerna i svensk historia var självaste kung Gustaf V och Kurt Hajiby, källarmästaren han inlett en hemlig relation med. 

Under början på 30-talet hade Kurt Haijby svårigheter med att driva sin restaurang på grund av att hans straffregister nekade honom sprittillstånd. Detta ledde till att han sökte självaste kungen i hopp om att få dispens. En flamma tändes men när Hajibys hustru insåg att sin make var otrogen med kungen, tog hon ut skilsmässa med deras affär som orsak. Detta möte var stoftet till den romans som skulle bli den största homoskandalen i svensk historia. 

”I grundlagen står att man ska hålla konungen i helgd och vörda och älska honom. Ingen har älskat konungen högre än jag. Och vad har jag fått för det?”
(Kurt Haijby) 

Serien har ännu inte fått en titel. Den skrivs av Bengt Braskered som tidigare ägnat sig främst åt skådespeleri, i filmer som Tjenare Kungen och Sound of Noice men också de stora svenska serierna Gråzon, Sthlm Rekviem och Tsunami

Braskereds fascination för historien har grott hos honom i många i år: 

– 2010 kände jag att jag ville göra nåt av det här. Detta är ju en kärlekshistoria om två personer som ville vara med varandra, trots att det var förbjudet. Vad händer när vi inte kan leva fullt ut som de vi är? Det var en ingång som idag är högst aktuell, säger Bengt Braskered i ett pressmeddelande.

Filmtopp ringde upp Bengt för att ställa några frågor om projektet: 

Hur grävde du i storyn? 

– Jag letade i gamla artiklar. Kollade hur stora tidningar som Aftonbladet och Expressen skrev om skandalen och det var jävligt spännande läsning. Det var en annan tid med andra sätt att se på saker och ting. En tid där lagboken var den största syndabocken. Och jag började tänka, vad händer när vi människor mörkar ner eller förtränger en sida av oss själva? 

– När min berättelse börjar 1933 var homosexualiteten straffbar. 1944 blev den klassad som mental sjukdom vilket togs bort först 1979. Man glömmer lätt bort det. Mycket har hänt sedan dess, men det finns fortfarande mycket kvar som måste göras.

Har du hittat någon tidigare neutral skildring av Haijbyaffären? 

– Jag har hittat skildringar som naturligtvis påverkats av den tiden. Om någonting är straffbart, tycker så klart den större delen av samtiden att brottet är fel. Jag fördömer inga karaktärer och målar inte upp några som onda. Utan jag tänker att de tyckte som de gjorde för att de levde i den här tiden. 

Har det funnits några hinder med att berätta den här historien?

– Ja, ett hinder har varit att dessa personer faktiskt levt. Jag har velat närma mig dem med respekt, värme och förståelse. Det tycker jag att jag gjort genom att tänka att de handlar, reagerar och agerar utifrån hur världen såg ut på den tiden. Men vad gäller Kurt och Gustaf är inte det här en berättelse som säger exakt hur saker och ting gick till mellan dem, utan hur jag tror att det gick till. Stora delar av historien sker bakom stängda dörrar mellan två personer och där vet ingen vad som sades i detalj. 

Vad tycker du om castingen? 

– Lysande.

Dramaserien spelas in i Göteborg, Trollhättan och Stockholm och kommer att ha premiär i SVT1 och på SVT Play julen 2021.

 

NÄSTA ARTIKEL