Eric Saades ställningstagande på Eurovision – bar palestinasjal

Eric Saades ställningstagande i Eurovision – bar Palestinasjal på scen

  • SVT Play
Axel Diedrichs
08 maj 2024 kl. 09:05

"Jag ville bara vara inkluderande"

När artisten Eric Saade äntrade scenen under gårdagens "Eurovision" för att sjunga sin låt "Popular", gjorde han det med en palestinasjal runt handleden.

Under gårdagen var det premiär för årets upplaga av Eurovision Song Contest, som hölls inför en stor publik på Malmö Arena. I traditionsenlig ordning skulle musiktävlingen öppna med ett inledande nummer. Den här gången var Eric Saade bland de första ut, tillsammans med spanska Chanel och cypriotiska Eleni Foureira. Saade framförde då sin låt Popular utan ett leende i sikte, och därtill med en Palestinasjal runt handleden.

Eric Saades ställningstagande på Eurovision – bar palestinasjal
Foto: SVT.

Eric Saades kupp i Eurovision

Inför Eurovision hade flera artister som var tänkta att stå för underhållningspauser hoppat av, inte minst Medina och Dotter. När nyheten om att Eric Saade skulle göra det motsatta slog blev många förvånade. Men han var inför sitt framträdande tydlig med att han gjorde sitt framträdande som ett ställningstagande mot EBU som arrangerar Eurovision och som förbjuder palestinska symboler på arenan.

– EBU:s hantering av Eurovision är en skam, skriver han på Instagram

Under sitt framförande lyckades Eric Saade få igenom en palestinsk symbol genom att bära en Palestinasjal runt handen som han höll i mikrofonen med.

– Den sjalen fick jag av min pappa som liten grabb, för att aldrig glömma var familjen kommer ifrån. Då visste jag inte att den en dag skulle kallas 'politisk symbol'. Det är som att kalla Dalahästen för politisk symbol. I mina ögon är det bara rasism. Jag ville bara vara inkluderande och bära något som är äkta för mig – men EBU verkar tycka att min etnicitet är kontroversiell. Det säger ingenting om mig, men allting om dem. Jag säger som årets Esc-slogan: United by music, skriver Eric Saade i en presstext via SVT.

I morgon, den 9 maj, fortsätter "Eurovision" med sin andra semifinal 2024 på SVT och SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL