Eric Saade gör motsatsen till andra artister – uppträder på Eurovision

Eric Saade gör motsatsen till andra artister – uppträder på Eurovision

  • SVT Play
Axel Diedrichs
04 maj 2024 kl. 15:05

Artisten vill använda scenen för att protestera mot Israel

Eric Saade skriver på Instagram att han kommer att medverka i Eurovisions öppningsakt i Malmö, men att han gör detta som en protest mot Israels medverkan.

På tisdag inleds Eurovision Song Contest i Malmö med sin första semifinal. Då kommer Eric Saade tillsammans med artisterna Eleni Foureira, som tidigare har utgjort Cyperns bidrag, och Chanel (Spanien) att uppträda i öppningsakten som kallas efter tävlingens slogan "United by music". Men att Saade ställer upp på numret handlar om en protest mot att Israel får vara med i tävlingen sett till vad som pågår i Gazakriget. Vidare är han allt annat än nöjd över att Eurovision-arrangören EBU förbjuder publiken på plats från att höja palestinska flaggor.

"Ännu viktigare för mig att delta"

Flera svenska artister har valt att hoppa av sin medverkan i Eurovision Song Contest 2024 för att visa sitt missnöje mot att Israel får delta i tävlingen, däribland Medina och Dotter. Att Eric Saade väljer att medverka kan därför höja ett och annat ögonbryn. Men han är i samma linje som dem, bara att han ser det som en protest att visa upp sig på scenen. 

– EBU:s hantering av Eurovision är en skam. De tillåter inte några palestinska symboler inne i arenan, medan symboler som representerar alla andra etniciteter i världen är välkomna, skriver han i en story på Instagram där han förklarar sina tankar. 

– När du inte längre kan bära en symbol för din etnicitet i vår så kallade ”fria värld” så är det ännu viktigare för mig att delta. 

Läs hela Eric Saades meddelande till sina följare här:

Eric Saade gör motsatsen till andra artister – uppträder på Eurovision
Skärmdump från Eric Saades Instagram.

"Eurovision Song Contest" 2024 drar i gång på tisdag den 7 maj klockan 20:00 med förfesten. 21:00 börjar själva tävlingen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL