Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Partiledare av Guds nåde

Dokumentärserien Guds nåde om Alf Svensson på SVT Play

  • SVT Play
Filmtopp
Carl-Christian Frunck | Nyhet
08 december 2021
Filmtopp
Carl-Christian Frunck | Nyhet
08 december 2021

Handlar om den Kristdemokraternas tidigare partiledare

Alf Svensson från Gränna var partiledare för Kristdemokraterna i 31 år mellan 1973-2004. Nu har dokumentärserien "Partiledare av Guds nåde" om hans tid som politiker släppts på SVT Play.

I tisdags var det premiär för dokumentärserien Partiledare av Guds nådeSVT Play. Serien har gjorts av journalisten Jesper Henke och porträtterar den tidigare partiledare för Kristdemokraterna Alf Svensson, som var partiledare för KD i 31 år. I dokumentären får man följa Kristdemokraternas krokiga väg som ledde till att partiet hamnade i Riksdagen efter valet 1991 – 27 år efter att partiet grundades 1964.

Vi möter en ärlig och grubblande före detta partiledare som läser högt ur sin dagbok, visar aldrig tidigare offentliggjorda brev och berättar om striderna som höll på att knäcka honom. Ända sedan partiets start var abortmotståndet en självklarhet men för första gången berättar nu Alf Svensson om när abortfrågan drabbade honom personligen och fick honom att ändra ståndpunkt. Alf Svensson blev till slut större än sitt eget parti och valet 1998, när partiet tredubblade sitt väljarstöd, skulle för alltid göra Alf Svensson till en ikon inom partiet.

Partiledare av Guds nåde fokuserar bitvis på Alf Svenssons uppväxt med pingströrelsen i Småland, men också på hur han anser att Kristdemokraterna har kommit allt närmare Sverigedemokraterna på senare tid.

Båda avsnitten av Partiledare av Guds nåde finns tillgängligt att streama på SVT Play.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL