Här är Rolf Lassgårds nya serie Whiskey on the rocks – samproduceras av Disney och SVT

Här är Rolf Lassgårds nya serie Whiskey on the rocks – samproduceras av Disney och SVT

  • SVT Play
Filmtopp
06 juli 2023 kl. 11:07

"En historia som helt saknar motstycke"

I höst startar inspelningen av satiren "Whiskey on the rocks" med Rolf Lassgård i huvudrollen. Den nya serien är en samproduktion mellan Disney och SVT.

Efter sommaren startar inspelningarna av dramaserien Whiskey on the rocks, en satir om när den ryska ubåten U-137 gick på grund i Blekinge skärgård 1981. Nu är det också klart att Rolf Lassgård axlar huvudrollen som statsminister Thorbjörn Fälldin och att Disney+ går in som samproducent i serien tillsammans med SVT och Skyverse. Originalhistorien är skriven av författaren Jonas Jonasson som fick sitt stora genombrott med romanen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Henrik Jansson-Schweizer (Tjockare än vatten, Superswede) skriver seriens samtliga avsnittsmanus. För regi svarar Björn Stein (Känn ingen sorg, The Defeated).

– Det här är en historia som helt saknar motstycke, och Jonas Jonassons dramatisering är fantastisk. Whiskey on the rocks har allt vi letar efter för Disney+; en unik berättelse med stark förankring i vår del av världen, och samtidigt en högkvalitativ produktion med de bästa framför och bakom kameran. Vi är otroligt stolta över att kunna erbjuda den här serien till våra tittare världen över, säger Vibeke Lia, program- och innehållsdirektör på The Walt Disney Company i Norden.

Foto: Johan Paulin/SVT och Torbjörn Andersson/TT. Bild via SVT:s Pressrummet.

Rolf Lassgård om nya serien Whiskey on the rocks: "Ska bli otroligt spännande"

Whiskey on the rocks är en både galen och tankeväckande satir om de dramatiska dagar då den ryska ubåten gick på grund bara ett stenkast från Sveriges hemligaste marinbas. En häpnadsväckande kränkning av svenskt territorium som mitt under kalla kriget får hela världen att hålla andan.

I berättelsens centrum står den sävlige, piprökande statsministern Thorbjörn Fälldin som plötsligt hamnar i världspressens strålkastarljus. Hans diplomatiska förmågor sätts på hårda prov när han ska navigera mellan en stridslysten svensk överbefälhavare, två kärnvapenmakters lynniga ledare och den charmiga och sluga sovjetambassadören i Stockholm.

– Det ska bli otroligt spännande att få vara med i en serie om en av de historiska händelser där oskyldiga Sverige vaknar upp till en ny verklighet som dessutom nästan överträffar dikten, säger Rolf Lassgård.

– Jag ser också fram emot att med kärlek få gestalta Thorbjörn Fälldin, en ledare som inte bara var politiker utan också fast förankrad i en verklighet utanför regeringskansliet. Något som jag tror hade stor betydelse när den här historien briserade.

Anna Croneman, programchef för dramautbudet på SVT, gläder sig åt inspelningsstarten:

 – Whiskey on the rocks är den alternativa sanningen om vad som egentligen hände när den kärnvapenbestyckade ubåten U-137 gick på grund i svenskt militärt skyddsområde, säger Anna Croneman.

– Den här berättelsen av Jonas Jonasson är en alldeles underbar lågmäld satir av sällan skådat slag. Naturligtvis känns tonen igen från Hundraåringen och andra av Jonas historier, men samtidigt är den helt unik. Det här är SVT:s serie för julen 2024 och jag kan lova publiken att den är värd att väntas på. Det här kan bli hur kul som helst.

Här är Rolf Lassgårds nya serie Whiskey on the rocks – samproduceras av Disney och SVT
Björn Stein (regissör), Rolf Lassgård (spelar huvudrollen som Thorbjörn Fälldin), Henrik Jansson-Schweizer (manusförfattare och exekutiv producent) och Jonas Jonasson (originalhistoria). Foto: Johan Paulin/SVT.

"Ett riktigt drömprojekt"

Med Whiskey on the rocks återförenas Jonas Jonasson med producenterna Patrick Nebout och Henrik Jansson-Schweizer som producerade den Oscarsnominerade filmsuccén efter Jonassons genombrottsroman.

– Det känns fantastiskt roligt att nu dra igång denna produktion tillsammans med sådana partners som SVT och Disney+. Henrik och jag är överlyckliga över att återförenas kreativt med Jonas Jonasson och Björn Stein efter våra respektive samarbeten på Hundraåringen och Midnattssol. Det här är ett riktigt drömprojekt, säger Patrick Nebout, exekutiv producent Skyverse.

Exekutiva producenter SVT: Peter Zell och Anna Croneman. Exekutiv producent Disney+: Nanna Mailand-Mercado. Exekutiva producenter Skyverse: Patrick Nebout, Henrik Jansson-Schweizer och Magnus Bimberg. "Whiskey on the rocks" kommer att spelas in i Blekinge och Litauen. Övrig rollbesättning pågår. Seriens 6 avsnitt planeras att publiceras på SVT Play och sändas i SVT1 julen 2024. Premiärdatum för Disney+ meddelas vid senare tillfälle.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL