Bäst i test ny säsong

Bäst i test läggs ner på SVT – här är anledningen

  • SVT Play
Filmtopp
Uppdaterad 25 mars 2023 kl. 09:03 | Publicerad 24 mars 2023 kl. 09:03

Programdirektören bekräftar situationen

I dag nås vi av nyheten om att Bäst i test läggs ner på SVT. Här är anledningen till varför de inte längre kommer att visa programmet.

Nu står det klart att Bäst i test läggs ner på SVT, detta trots sju framgångsrika säsonger där otaliga tittare svepts med i underhållningen, som frontats av programledarna Babben Larsson och David Sundin. Enligt uppgifter som Aftonbladet tagit del av bottnar sig beslutet i att produktionen är för dyr att hålla uppe. 

Nyheten om programflytten gör att tittarna rasar mot Bäst i test och uttrycker starkt missnöje på sociala medier.

Bäst i test läggs ner på SVT – här är anledningen
Bäst i test läggs ner för att flyttas till annan kanal. Foto: SVT.

Varför läggs Bäst i test ner på SVT?

Så hur kommer det sig att programmet nu gör sin sista vända på svensk television? Enligt SVT Kulturnyheterna har SVT nu förlorat förlorat rättigheterna till att sända det, vilket bekräftas av programdirektören Eva Beckman. Anledningen är att kanalen inte kunnat matcha de kostnader som produktionen kommer att gå på efter en plötslig prishöjning. Rättigheterna till programformatet ägs av ett brittiskt produktionsbolag vid namn Avalon. Programmet bygger nämligen på en föregångare vid namn Taskmaster.

– Vi var helt enkelt tvungna att släppa Bäst i test, säger Eva Backman och fortsätter:

– De brittiska formatägarna plötsligt begärde ett pris som vi inte vill och kan betala. Då talar jag om extrema pengar som vi inte tyckte var försvarbara.

Vidare beskriver Eva Beckman beskedet som ett väldigt tråkigt sådant att behöva ge det svenska folket då programmet går väldigt bra både på SVT:s linjära kanaler och på SVT Play. 

– Ibland utvecklar vi saker som vi sedan förlorar för att vi helt enkelt inte kan betala lika mycket med public service medel. Man kan tänka att vi har inte alltid pengarna men SVT har idéerna, och det är så man får se på det här, säger hon.

Rättigheterna till Bäst i test höjs med "flera hundra procent"

Hur mycket av de dyra kostnaderna som beror på att formatet köps in från ett annat land, kontra själva produktionen på plats i Sverige är inget som specificeras. Vi får dock tolka Beckmans ord som att det främst är just rättigheterna som gör programmet till ett dyrt sådant att producera.

– Vi går aldrig in på hur mycket pengar det är, men man kan säga att de höjt med flera hundra procent, säger Anton Glanzelius, programbeställare på SVT, enligt Aftonbladet.

Varken David Sundin eller Babben Larsson har ännu kommenterat att Bäst i test försvinner från SVT.

Bäst i test läggs ner på SVT – här är anledningen
Foto: SVT.

Vad händer med Bäst i test?

Enligt Aftonbladet kommer programmet att sändas som vanligt tills den sjunde och pågående säsongen är i mål. Därefter flyttas den till en annan kanal. I den nya säsongen får vi se en fast panel bestående av Henrik NyblomLinnea Wikblad, Marko Lehtosalo och Nikki Amini. Mellan varven har vi kunnat varna våra tittare för kräk-TV, men också flaggat för en spännande talang hos förbundskapten Janne Andersson.

TV4 tar över Bäst i test

Kanalen som tar över Bäst i test är TV4. Vidare är det klart att programledarna Babben Larsson och David Sundin kommer att fortsätta att leda programmet även på den nya kanalen.

– Jag får önska TV4 lycka till. Jag hoppas att de tar hand om programmet och att tittarna kan fortsätta njuta av ett fantastiskt program, trots reklamavbrotten, säger Anton Glanzelius.

Fredrik Arefalk,som är innehållsdirektör på TV4 skriver följande till Aftonbladet: "Vi är väldigt glada över möjligheten att ta över Bäst i test som är ett fantastiskt format och med det även de populära programledarna Babben Larsson och David Sundin.”

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som händer runt programmet framöver.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL