Antikrundan 2024  – Här tappar systrarna hakan över dalahästens riktiga värde

Antikrundan 2024 – Här tappar systrarna hakan över dalahästens riktiga värde

  • SVT Play
Sofie Landgren
07 mars 2024 kl. 07:03

Den undangömda dalahästen

I veckans avsnitt av "Antikrundan" 2024 i SVT och på SVT Play dyker det upp en hel drös med dalahästar som ingen är den andra lik. En av hästarna visar sig ha ett oväntat, skyhögt värde!

Antikrundan 2024
Foto: SVT.

Galna värderingen i "Antikrundan 2024": "Så mycket kan det inte vara?"

Dalahästar har tillverkats sedan 1700-talet, främst som en biprodukt till traktens möbelsnickeri och blev till slut en leksak som såldes i princip på alla marknader i Mellansverige. En dalahäst är traditionellt en rödmålad, stiliserad trähäst och är en av de vanligaste symbolerna för Sverige och i synnerhet för traditionell svensk allmogekultur.

Att just dalahästar dyker upp titt som tätt i SVT:s populära Antikrundan är inget nytt, men, i veckans avsnitt får tittarna ta del av en häst som inte ser mycket ut till världen men vars värdering får systrarna som dyker upp med den att tappa hakan!

Unik dalahäst i antikrundan 2024
Foto: SVT.

Systrarnas dalahäst var värd 14 gånger pengarna

Under systrarnas uppväxt bevarade deras far en dalahäst från slutet på 1800-talet i sin skrivbordslåda, en dalahäst som de absolut inte fick leka med. Ena systern Anneli har alltid varit väldigt intresserad och förtjust i den undangömda hästen och när hon till slut fick chansen att ta hem den till sig fick den direkt en paradplats hemma på hyllan.

Hästen är ålderdomligt skuren och har en ganska egen färgtäckning om man ser till vår svenska klassiska dalahäst, någonting systrarna tror kan ta ner värdet rejält.

– Det här är ett fantastiskt träarbete, har vi någon gissning? Är det 3000? Är det 25 000? Nej, nej, så mycket kan det inte vara va? säger Antikrundans expert till systrarna.

– Nej, vi har ingen aning, ja 3 000 kr kanske, ja! Nej absolut inte 25, nej, nej, svarar systrarna samtidigt som de skakar på huvudet.

Det visar sig då att det finns ett extremt bra samlarvärde för just den här dalahästen och att systrarna utan problem kan sälja den för hela 40 000 kr, någonting de inte alls hade räknat med. De åkte alltså till Antikrundan med en dalahäst de trodde hade ett värde av 3 000 kr och lämnade programmet med en dalahäst till ett värde av 40 000kr.

– Oj, oj, oj, oj, säger systrarna med breda leenden på läpparna.

Missa inte veckans avsnitt av "Antikrundan" 2024 torsdag den 7 mars 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL