7 bortglömda tittarpärlor på SVT Play – klassiker att se igen

7 bortglömda tittarpärlor på SVT Play – klassiker att se igen

  • SVT Play
Johan Samuelsson Krantz
Uppdaterad 22 januari 2024 kl. 09:01 | Publicerad 19 januari 2024 kl. 08:01

Njut av svenska filmer och serier – en tittarskatt som bör återupplevas

I en tid då vi ständigt matas med nyheter om nya filmer och serier får vi inte glömma bort guldkornen på SVT Play, som absolut kräver lite uppmärksamhet.

Att vara lyhörd för alla kvalitativa filmer och serier som producerats i vårt avlånga land genom åren tycker jag man ska beakta. Här finns allt från gamla barnprogram, serier och filmer som vi minns från när vi var unga till relativt nutida produktioner.

I dag präglas film- och tv-produktionen av helt andra premisser än förr, både på gott och ont anser många. Ett säljande argument för äldre produktioner är det nostalgivärde som vi upplever.

Så låt dig svepas med i en tillbakablick från en svunnen tid då du kanske var barn eller ungdom och njut av de bortglömda tittarpärlorna som finns på SVT Play.

Tips: 7 bortglömda tittarpärlor på SVT Play

Potatishandlaren: 7 bortglömda tittarpärlor på SVT Play – klassiker att se igen
Foto: SVT.

Potatishandlaren

Regi: Lars Molin
Med: Rolf Lassgård, Ingvar Hirdwall, Eva Gröndahl

Märta bor med sin far Johansson på en bondgård. Johansson är bekymrad över att Märta aldrig kommer att hitta en make. Händelserna tar en ny vändning när potatishandlaren Sture dyker upp på gården.

En underbar film i bonderomantikens tecken med en stark rolltolkning av framlidne Ingvar Hirdwall som änklingen Johansson.

Sunes Jul
Foto: SVT.

Sunes Jul

Regi: Stephan Apelgren
Med: Peter Haber, Carina Lindbom, Andreas Hoffer, Gabriel Odenhammar m.fl.

Handlingen kretsar kring familjen Andersson, särskilt den yngsta sonen Sune, och deras händelser under december månad.

Skaparna Anders Jacobsson och Sören Olssons magnum opus. Peter Habers rolltolkning av pappa Rudolf var en ren uppvisning av komisk genialitet. Hatten av.

7 bortglömda tittarpärlor på SVT Play – klassiker att se igen
Foto: SVT.

NileCity 105,6

Regi: Walter Söderlund
Med: Robert Gustafsson, Henrik Schyffert, Johan Rheborg, Jonas Inde m.fl.

NileCity 105,6 är en svensk TV-serie som skildrar Percy Nilegårds försök att driva en radiokanal på Katarina brandstation. Rummen för radiokanalen är uthyrda av brandchefen Greger Hawkwind. Serien följer även de barbröstade brandmännen som arbetar för Greger och inkluderar småklipp och parodier på kända musiker. Huvudpersonen Glenn Killing är radiopratare och har många spännande gäster i studion, medan andra medarbetare som "Farbror Barbro" och "Weiron i ottan" bidrar till seriens humor.

För er som var för unga för att minnas detta när det gick på tv så finns här ett utmärkt tillfälle att uppleva ett paradigmskifte i humorhistorien. Killinggänget blev med NileCity 105,6 pionjärer inom konsten att bedriva ironi. Humorhistoria när det är som bäst.

7 bortglömda tittarpärlor på SVT Play – klassiker att se igen
Foto: SVT.

Hedebyborna

Regi: Håkan Ersgård
Med: Per Myrberg, Ingvar Kjellson, Lena Brogren, Allan Svensson m.fl.

Hedeby är en idyllisk by i Sörmland, oförändrad över århundradena. Baronens herrgård Valla anställer bybor, men rykten om konkurs sprider oro. Byborna kolliderar under den årliga årensningen, och torparen Sixten Svensson undviker arbete men föredrar pilsner. Dottern Märta drömmer om att lämna den sömniga byn för ett mer äventyrligt liv. Konflikter och drömmar kolliderar i detta porträtt av en småstad.

Hedebyborna är baserat på en romansvit av Sven Delblanc och är bland de mest älskade serierna i Sverige genom historien. Här får vi bland annat möta både en ung Allan Svensson och Nina Gunke i början av sin karriär.

Skärgårdsdoktorn
Foto: SVT.

Skärgårdsdoktorn

Regi: Martin Asphaug, Daniel Lind Lagerlöf, Kristian Petri, Rickard Petrelius m.fl.
Med: Samuel Fröler, Ebba Hultkvist, Sten Ljunggren, Helena Brodin m.fl.

Johan Steen, återvänder från Somalia till Sverige och tar över sin svärfars läkarpraktik i skärgården. Tillsammans med dottern Wilma kämpar de för att bygga upp ett nytt liv och möter utmaningar i denna TV-serie om hopp och förändring.

De som anser sig vara immuna mot svensk skärgårdsidyll och sommarromantik kommer sannolikt att ändra uppfattning. Få serier har tagits emot med sån värme och fått sådan genomslagskraft som denna sena 90-talspärla.

Den vita stenen
Foto: SVT.

Den vita stenen

Regi: Göran Graffman
Med: Julia Hede-Wilkens, Ulf Hasseltorp, Monica Nordquist, Ulf Johansson, m.fl.

Två barn, Fia och Hampus, skapar en lek där de genomför olika uppdrag för att erövra en vit sten från varandra. Hampus, som kallar sig Farornas konung, utför framgångsrikt sitt uppdrag att måla öga-näsa-mun på kyrkuret. Fia, under namnet Fideli, utmanas att vara tyst en hel dag, vilket komplicerar situationen när de måste undvika att avslöja sig för häradshövdingen, som vill undersöka kyrkans klotter. Leken blir en central del av deras växande vänskap och äventyr i den lilla byn.

Ett väldigt mysigt barnprogram för både små och stora som handlar om kreativitet, gemenskap och att hitta glädje i enkla, delade ögonblick.

7 bortglömda tittarpärlor på SVT Play – klassiker att se igen
Foto: SVT.

Hajk

Programledare: Bengt Alsterlind

Hajk var ett svenskt barnprogram från Karlstad, sändes i SVT mellan 1971 och 2003 och leddes av Bengt Alsterlind från andra säsongen. Programmet, med en bakomliggande programpolicy som betonade helhet, allmänbildning, intresse och kunskapsorientering, kombinerade underhållning med lärande

För oss som växte upp på 80- och 90-talet så finns det ingen som inte känner till hälsningsfrasen ”tjipp på er”. Hajk var en lika stor del av sommarloven i skolan som glass och jordgubbar.

Detta var ett urval av alla de titlar som finns. Det är bara att gå in på SVT Play och undersöka själv vad som kan vara intressant för just dig. Se till att återupptäcka alla gamla filmer och klassiker som finns tillgängliga för avnjutning.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL