SVT svarar på kritiken mot Astrid Lindgrens jul: "ett medvetet val"

SVT svarar på kritiken mot Astrid Lindgrens jul: "ett medvetet val"

Eric Diedrichs
Uppdaterad 31 december 2023 kl. 09:12 | Publicerad 27 december 2023 kl. 15:12

Inga ändringar är planerade

På julafton var det premiär för "Jul med Astrid Lindgren" på SVT med ambitionen att starta en ny jultradition. Nu svarar SVT på kritiken från de tittare som inte var lika nöjda med den nya satsningen.

Sedan i över 60 år har det svenska folket enats klockan 15:00 för att ta del av en unik, svensk tradition – en timmes kortfilmer från Disney. I år kom ett nytt tillskott från SVT – Jul med Astrid Lindgren som har ett likadant upplägg men med fokus på Astrid Lindgrens fantastiska värld.

Programmet sändes klockan 14:00 och sågs enligt MMS av över 900 000 tittare. Medan många var glada över satsningen ljöd även kritiken med utsagor som: "Tänk Astrids röst och originalfilmerna. Hur i hela världen kan man välja bort det mot detta massproducerade skräp? Ofattbart" och "När man trodde att det fanns hopp… valde SVT bort Astrid i Astrids jul."

En Jul med Astrid Lindgren
Foto: Johan Paulin / SVT

SVT svarar på kritiken mot Astrid Lindgrens jul: "ett medvetet val"

Filmtopp har frågat Karolina Stallwood, ansvarig utgivare för Jul med Astrid Lindgren, om hur hon ser på kritiken som har kommit in mot programmet och om den kommer att påverka hur programmet formas nästa år. Här är hennes svar:

"Vår ambition och förhoppning är att till en bred publik som firar jul, visa en timme med olika tekniker, berättelser och stilar än det som finns producerat sen tidigare av Astrid Lindgrens berättelser.

Det är ett medvetet val att ha just blandning av arkivklipp med dramatiserad realfilmssekvenser inklusive inramningen med Lustig-Gök och animation i olika stilar tillsammans. Nostalgi, klassiskt och nytt blandas i timmen.

Vi valde i timmen att fokusera på Lustig-Gök som ciceron och som tar sin plats som berättare mellan de olika filmerna och det finns inga planer på att ändra på timmen som den ser ut nu."

Med andra ord finns det inga planer på att förändra innehållet i programmet. Filmtopp håller dig uppdaterad om detta skulle komma att ändras.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL