Nu på bio

Det senaste på biofronten!

SVT bjuder på spännande höst

SVT bjuder på spännande höst

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 augusti 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 augusti 2020

Ser väldigt påkostat ut.

Tidigare i dag höll SVT en digital pressträff där höstens TV-program presenterades. Utöver en hel del välproducerade dramer kommer vi att få ta del av gripande dokumentärer och en skräckserie för de yngre.

Hösten 2020 ser ut att bli en fantastisk tid för svensk kvalitets-TV. SVT:s presentation av vad som komma skall var ett väldukat smörgåsbord med allt från humor till drama, från samhällsviktiga dokumentärer till klassisk mys-TV.

Spänning, humor och drama

Vår tid är nu
"Vår tid är nu". Foto: SVT.

Samtliga presenterade TV-serier såg ordentligt välproducerade ut. På spänningssidan pockade särskilt White Wall på vårt intresse, vars intresseväckande teaser kändes som ett hopkok av skräckklassikern The Thing och Denis Villeneuves moderna pärla Arrival. I samband med att man spränger djupt in i bergen för att skapa ett förvaringsutrymme för kärnkraftsavfall, stöter man på en mystisk vit vägg som tycks påverka psyket på de som står nära den.

På humorsidan ser Sommaren 85 ut att kunna bli en ny publikfavorit. I Tårtgeneralen-anda får vi bekanta oss med ett litet svenskt samhälle, som under 80-talets glada dagar, tänker skriva ut sig på kartan med hjälp av en stor "korvfest" – men alltså den sorten när man käkar korv. Samtidigt som det ser rätt kul ut, kan nog SVT räkna med en del mothugg för Nöjessveriges redan kritiserade tendens att måla upp landets småorter som checka och fåniga.

I sammanhanget ska vi också nämna serien Måste gitt som fortsätter att berätta historien om Mettin, som vi fick bekanta oss med i filmen med samma namn. Filmen Guldbaggenominerades för Bästa manuskript fick lysande recensioner.

På dramasidan råder det nog inte större snack om att den sista säsongen av Vår tid är nu kommer att bli ett nationellt streamingkalas. Vad händer med Nina, Calle, Peter och kompani? Ja, det får de svenska folket snart veta!

Mat, barn och dans

Gröne slaktaren
"Gröne slaktaren". Foto: SVT.

På den mer lättsamma sidan hittar vi också en hel del mys-TV. Dels när TV-kocken Paul Svensson tillsammans med Anne Lundberg åtar sig utmaningen att med enbart växtbaserade ingredienser klå en annan stjärnkocks bästa hamburgare. Dels när Den svenska dansbandshistorien gräver i vår dansbandskultur tillsammans med gäster som Bert Karlsson, Christer Sjögren och Magnus Carlsson. Räkna med en uppsjö fula skivomslag och lika många spektakulära scenkostymer. Dessutom får vi se David Batra återuppta sina försök att breaka som komiker i Indien i den andra säsongen av Världens sämsta indier.

För de äldre barnen bjuds det också på något så ovanligt som en skräckserie, 12:13, i vilken en grupp sjätteklassare upptäcker att någon publicerar smygfoton på dem på ett anonymt konto. Men det är inte bara skräck för de yngre, utan vi får även se IFK Göteborgslegendaren Torbjörn Nilsson träna killar och tjejer i fotboll – med målet att skapa mål, fotbollsmål. Därtill blir det pusskalas i Pussugen när vi bland annat får lär känna pussgalna Ali, superkära Mia, kärleksfixaren Kalle, tjejblyga Elvis, bråkstaken Aida.

Samhällsfrågor på tapeten

Dips
"Dips". Foto: SVT.

Givetvis presenterades det också en handfull program om vår samtid. Däribland den till synes lättsamma Bryssel Calling som fokuserar på våra svenska politiker som ska anpassa sig efter livet på EU:s huvudkontor. Teasern att döma så blir det rätt intressant hur mycket verkligheten verkligen skiljer sig från satirserier som VEEP och kanske framförallt Jesper Rönndahls och Marie Agerhälls Dips, som också kommer tillbaka med sin andra säsong.

På den mer seriösa fronten levererar SVT bland annat en dokumentär om våld i nära relationer, Barnmorskorna som skildrar arbetet på en förlossningsavdelning och Älskade koskit, som följer böndernas tuffa verklighet i Tornedalen.

Scrolla vidare för fler nyheter!

NÄSTA ARTIKEL