Sveriges bioordförande om juldagen: nåt måste göras åt svensk film

Sveriges bioordförande om juldagen: "nåt måste göras åt svensk film"

Eric Diedrichs
26 december 2023 kl. 11:12

Efterfrågar färre men större filmer

Juldagen är en av de viktigaste dagarna för landets biografer. Hur många svenskar som lockades till biograferna i år vet vi ännu inte, men enligt Peter Fornstam, ordförande för Sveriges biografägarförbund, behövs ändringar göras i den svenska filmindustrin.

I går ägde "Hammarrace" rum, en svensk motsvarighet till "Barbenheimer" – fenomenet när Barbie och Oppenheimer hade biopremiär samma dag. Nu var det istället storfilmerna Harmmarskjöld – om Dag Hammarskjöld med Mikael Persbrandt i huvudrollen – och Ett sista race – stjärnspäckad Göta Kanal på land – som tävlade om biopubliken under årets stora biodag.

Hur publiksiffrorna såg ut vet vi ännu inte, men sedan pandemin har juldagen inte haft samma smällkraft som tidigare. 2019 vallfärdade 218 236 svenskar till biograferna, året efter var det blott 937 personer som upprätthöll traditionen. Under 2022 låg siffran på 93 733 biobesökare, det är 124 503 sålda biljetter jämfört med året före pandemin.

Till TV4 säger Peter Fornstam, ordförande för Sveriges biografägarförbund, att han tror att årets juldag står sig bättre:

– Det är en överlevnadsfråga. Jag tror att det kommer att ta en stund innan vi kan mäta oss med julen 2019, men vi har definitivt möjlighet att slå 2018 [112 000 besökare]. Vi har också möjligheten att slå snittet på de tio senaste åren.

Peter Fornstam om svensk film
Ett kollage med Peter Fornstam i TV4 Nyheter och stillbilder ur "Hammarskjöld" och "Ett sista race". Foto: TV4/Nordisk Film/SF Studios

Sveriges bioordförande om juldagen: "nåt måste göras åt svensk film"

Han menar också att storfilmer som Hammarskjöld och Ett sista race kan leda till förändringar i den svenska filmindustrin. För enligt Fornstam måste man tänka om och göra färre men större produktioner.

– Jag tror att vi står vid en tidpunkt nu där alla börjar få upp ögonen för att nåt måste göras åt svensk film och att vi måste få en större bredd i utbudet. När vi får några filmer av den här kalibern så visar det den teorin och jag tror att det kommer att föda att alla säger "oj, vi måste nog spendera lite mer pengar på lite färre filmer som har ett publikmål".

Filmtopp håller dig uppdaterad om hur det går för landets biografer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL