Ett sista race-skådisarna hoppas på succé med Hammarskjöld: ”Gå på bio”

Ett sista race-skådisarna hoppas på succé med Hammarskjöld: ”Gå på bio”

Emil Oscar Rasmussen
22 december 2023 kl. 18:12

Hoppas på en svensk motsvarighet till Barbenheimer

På juldagen är det premiär för två av årets största svenska filmer, familjekomedin "Ett sista race" och det politiska dramat "Hammarskjöld". Skådespelarna i den förstnämnda av dem uppmanar alla att ta sig till biograferna, och verkar hålla tummarna för en "Barbenheimer"-effekt.

En av årets största biodagar närmar sig. Juldagen. I år är det premiär för två av årets stora svenska satsningar den 25 december – Ett sista race och Hammarskjöld. Det är två väldigt olika filmer som konkurrerar mot varandra om den svenska biopublikens uppmärksamhet; den ena en actionspäckad familjekomedi och den andra ett historiskt och politisk drama.

Att två storfilmer har biopremiär på samma dag behöver dock inte vara någonting negativt. Som vi lärde oss i somras med fenomenet Barbenheimer (den gemensamma premiären för Barbie och Oppenheimer) kan en premiärduo bli draghjälp åt varandra. Det scenariot är precis vad skådespelarna i Ett sista race hoppas ska hända.

Ett sista race (2023)
Foto: SF Studios.

Ett sista race-stjärnorna hoppas på Barbenheimer-effekten tillsammans med Hammarskjöld

Filmtopp har haft möjligheten att intervjua flera av skådespelarna i stjärnspäckade Ett sista race inför filmens premiär. Malin Åkerman, David Hellenius, Johan Glans, Peter Dalle, Sara Soulié, Ola Forssmed, Elsa Öhrn och Malte Gårdinger, samt producenten Stefan H. Lindén fick då alla svara på varför man ska gå och se just Ett sista race under julens och mellandagarnas konkurrenskraftiga biofönster.

Svaren var många och olika, men i nästan samtliga fall kom alla argument tillsammans med den generella uppmaningen att ta sig till biograferna i landet. Skådespelarna i Ett sista race är alla väl medvetna om att premiärkompisen Hammarskjöld, med rekordmannen Mikael Persbrandt, är en helt annan film än deras familjekomedi.

Förhoppningen tycks onekligen vara någon form av Barbenheimer-effekt, vilket Sara Soulié – som är med i båda filmerna – också uttrycker.

– Det är två helt olika filmer. De kommer delvis att ha samma publik men delvis också att ha olika publik. Jag tänker också att som Barbenheimer gjorde, att alla ville se båda för det blev en grej, så tänker jag att det här också gör att alla vill se båda, säger Sara Soulié.

Malin Åkerman är inne på samma spår:

– Det kan också vara kul att bli inspirerad att gå på bio flera gånger. Om det är två bra filmer på biografen, då går man flera gånger.

Två som lyfter den generella betydelsen av att gå på bio är Peter Dalle och David Hellenius.

– Det är väldigt viktigt det här med att gå på bio. Att inte sitta hemma som vi gjort under pandemin och beställa mat från Foodora och bara sitta i soffan, utan att man går ut tillsammans med några [och] så går man och ser [något] med människor man inte känner, menar Peter Dalle.

David Hellenius spär på allvaret ytterligare:

– Folk måste ju börja gå på bio för att det typ ska överleva.

Hammarskjöld (2023)
Mikael Persbrandt i "Hammarskjöld". Foto: Nordisk Film.

Hammarrace, Sista Hammarskjöld eller Ett Bamse-race?

När jämförelsen med Barbie- och Oppenheimer-fenomenet Barbenheimer väl var gjord blev det givetvis obligatoriskt att försöka mynta ett begrepp för denna svenska motsvarighet med Ett sista race och Hammarskjöld.

Konsensusen tycktes vara att "Hammarrace" var det mest naturliga valet, men det fanns fler förslag än så, med "Sista Hammarskjöld" som en potentiell utmanare. En som inte var rädd för att ta ut svängarna var Johan Glans, som just nu också är aktuell med Bambe och världens minsta äventyr, där han gör rösten till Lille Skutt.

– Jag vill ju slå ett slag för Bamse-filmen också där jag gör rösten till Lille Skutt. Ett Bamse-race? Ett sista skutt?

Producent Stefan H. Lidén flikar in:

– Hammar-Bamse-race? Ett sista Hammar-Bamse-race? Nej, jag tror att Hammarrace är vad vi får gå på.

Ett sista race-skådisarna hoppas på succé med Hammarskjöld: "Gå på bio"
Foto: Filmtopp Int.

Därför ska du se Ett sista race

Är det trots allt så att det inte finns tid för både Ett sista race och Hammarskjöld på juldagen eller i mellandagarna, finns det några aspekter som väger till fördel för Ett sista race. Den fina skådespelarensemblen lyfter bland annat fram vikten av att få skratta tillsammans i en biosalong, och möjligheten att gå hela familjen på bio, som två anledningar att se familjekomedin.

– Att kunna gå och se på någonting i en timma och fyrtio minuter som ger en tillåtelse att skratta, någonting som är mänskligt, folkligt och tillgängligt för alla, det finns något väldigt charmigt och fint i det, säger stjärnskottet Elsa Öhrn och får medhåll av Malte Gårdinger.

Malin Åkerman säger:

– Man går på Ett sista race om man vill skratta och ha kul, och gå hela familjen. Det är en jättehärlig familjefilm och perfekt för juldagen.

David Hellenius håller med:

– Det är ju en bra fråga varför man ska se den här, tycker jag, för att man ska ändå masa iväg sig till bion och man har ju så mycket valmöjligheter hemma med alla streamingtjänster, men det är ju som Malin säger, det har det varit från början, att man ska kunna gå allihop.

Ytterligare ett argument som lyfts fram är att produktionen är någonting utöver det vanliga för svensk film.

– Det är en sorts actionfilm som vi inte är så vana vid att se från svensk produktion. Det är stora bilkrascher och allting är [stort]. Så om man går runt den här åsikten "jag gillar inte svensk film", som jag får höra ganska mycket, så kommer du att gilla den här. För det här är en annan estetik än vi är vana vid. Det är häftigt, säger Ola Forssmed.

Om det blir någon Hammarrace-utveckling för "Ett sista race" och "Hammarskjöld" återstår att se, men för filmernas skull, och för den svenska filmbranschens skull, håller vi tummarna för att förhoppningen slår in.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL