Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Clara Sola, Utvandrarna och Tigrar

BREAKING: Sverige har valt tre möjliga Oscarsbidrag

Manfred Gradin | Nyhet
30 september 2021
Manfred Gradin | Nyhet
30 september 2021

Den Svenska kommittén har valt ut tre Oscarskandidater

Tre filmer har valts ut som möjliga kandidater att representera sverige på Oscarsgalan i USA. Alla tre filmer representerar starka personliga resor varav en är baserad på en verklig historia. Vilken av de tre filmerna som kommer bli det svenska Oscarsbidraget återstår att se.

Den svenska Oscarskommittén utser varje år en svensk kandidat till Oscarsgalan. Inför 2022 års gala har filmer som har svensk premiär under 2021 och uppfyller lanseringskraven för Academy of Motion Picture Arts and Science varit nomineringsbara. Oscarsgalan kommer att hållas i Los Angeles 27 mars 2022, här kommer Filmerna som är nominerade att kunna vara där:

Clara Sola

40-åriga Clara tros ha en speciell kontakt med Gud, hon är ett "helgon" i en by i behov av hopp. När en ung man dyker upp i familjens liv väcks en stark åtrå som leder ut Clara på outforskad mark, där hon överskrider både fysiska och övernaturliga gränser.

Clara Sola hade Världspremiär i Cannes i somras, och är Nathalie Álvarez Meséns debut som långfilmsregissör. Folkets bio Distibuerar filmen, med biopremiär 26 november.

Tigrar

Ronnie Sandahls verklighetsbaserade drama skildrar 16-årige fotbollstalangen Martin (Erik Enge) som säljs till en italiensk storklubb, och blir fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar. 

LÄS MER: Högt betyg till Tigrar!

Tigrar hade världspremiär på filmfestivalen i Busan och vann tidigare i år pris för Bästa nordiska film och Bästa skådespelare vid Göteborgs filmfestival. Filmen är baserad på Martin Bengtssons roman I skuggan av San Siro. Tigrar går på bio nu via TriArt Film.

Utvandrarna

I Erik Poppes nytolkning av Vilhelm Mobergs romanklassiker ser vi Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård som Kristina och Karl-Oskar, som lämnar Sverige för hoppet om ett nytt liv på andra sidan atlanten.

Utvandrarna har biopremiär den 25 december.

Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget för kategorin Best International Feature Film kommer presenteras 21 oktober.

NÄSTA ARTIKEL