Boy from Heaven (2022)

Svenska Oscarsbidraget Boy from Heaven ett steg ifrån att nomineras

Filmtopp
22 december 2022 kl. 09:43

Har nu kvalat sig in bland topp 15

Nu vet vi att Sveriges Oscarsbidrag inför galan 2023, "Boy from Heaven", tagit sig ett steg närmare att nomineras. Filmen finns nu med bland de 15 kvarstående i kategorin Bästa internationella film.

Nyss tillkännagav Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) att Tarik Salehs Boy from Heaven är en av de 15 filmer som hamnat på Oscars så kallade short list. Av de 15 ska fem väljas ut till att bli nominerade i kategorin Bästa internationella film. Den 24 januari 2023 får vi reda på om Boy from Heaven kvalat in bland de fem. Måndagen den 12 mars går själva Oscarsgalan av stapeln.

Även den dansk-tysk-svensk-franska Holy Spider av Ali Abbasi tillhör de filmer som valdes ut till short list. Filmen har fått samproduktionsstöd av Filminstitutet

Boy from Heaven blev nyligen nominerad till sju Guldbaggar. Filmens regissör Tarik Saleh vann tidigare i år Prix du scénario för bästa manus när Boy from Heaven deltog i huvudtävlan vid 75:e upplagan av filmfestivalen i Cannes, där filmen fick sin världspremiär.

– När du gör en film hoppas du alltid att den ska beröra människor, inte bara hemma, utan i mörka biografer långt borta. I mina galnaste fantasier drömde jag aldrig att filmen skulle nå så här långt. Jag är djupt tacksam och hedrad, säger Tarik Saleh.

Boy from Heaven är mångfaldigt prisad internationellt och såld över hela världen. Att vi nu går vidare och har chans att vinna en Oscar för Bästa internationella film gör oss oerhört glada och stolta. Det är hela vårt fantastiska team, skådepelare och alla som arbetat med och stöttat filmen som gjort detta möjligt, säger producenterna Kristina Åberg och Fredrik Zander.

Svenska Oscarsbidraget Boy from Heaven ett steg ifrån att nomineras
Foto: TriArt.

Om Boy from Heaven – Sveriges Oscarsbidrag

Boy from Heaven är en politisk thriller om fiskarsonen Adam som kastas in i en brutal maktkamp mellan Egyptens religiösa och politiska elit. I nyckelrollerna ser vi Tawfeek Barhom som fiskarpojken Adam och Fares Fares som den korrupte säkerhetspolisen Ibrahim.

Filmen erhöll även prestigefulla Prix François Chalais i Cannes. Priset som instiftades till minne av den franske historikern och journalisten François Chalais belönar livsbejakande film och lyfter fram journalisternas närvaro i Cannes sedan 1999. Vidare vann filmen huvudpriset NDR Film Prize vid 64:e upplagan av Nordiska filmdagarna i Lübeck. Filmen tog även hem INTERFILM Church Prize som också delas ut under festivalen.

"Boy from Heaven" är såld över hela världen och i Frankrike har filmen redan setts av över 480 000 biobesökare sedan premiären där den 26 oktober. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL