Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Svenska filmer prisades på världens främsta kortfilmsfestival

Svenska filmer prisades på världens främsta kortfilmsfestival

Eric Diedrichs | Nyhet
17 februari 2018
Eric Diedrichs | Nyhet
17 februari 2018

"Skuggdjur" och "Min börda" tog hem tre priser på Clermont-Ferrands filmfestival.

Bild: Garagefilm International. Ur Skuggdjur.

 

När Clermont-Ferrands filmfestival avslutades och priserna delades ut belönades två svenska kortfilmer med totalt tre priser i den internationella sektionen. Jerry Carlssons "Skuggdjur" vann två priser och Niki Lindroth von Bahrs "Min börda" vann ett pris.
 
Svenska Filminstitutet rapporterar att Jerry Carlssons Skuggdjur och Niki Lindroth von Bahrs Min börda belönades med totalt tre priser på Clermont-Ferrands filmfestival i den internationella sektionen. Skuggdjur vann två priser medan Min börda tilldelades ett pris.

Skuggdjur är ett absurt drama om mänskligt beteende och sociala ritualer upplevda från ett barns perspektiv. Den vann Special Jury Award och Canal+ Award. Jerry Carlsson har regisserat och skrivit manus. Jerry Carlsson är född och uppvuxen i Piteå och har gått på Akademi Valand Film i Göteborg. Hans kortfilmer har tidigare visats på flera filmfestivaler, bland annat på Locarnos och Tribecas filmfestivaler.

– Det känns helt otroligt! Att bara få visa sin film i Clermont-Ferrand är en ära, och att filmen dessutom vinner två priser känns helt fantastiskt! Jag känner mig otroligt glad och tacksam över att ha fått göra den här filmen med ett fantastiskt team, både framför och bakom kameran, säger Jerry Carlsson.

Min börda tog nyligen hem en Guldbagge för bästa kortfilm och vann nu i helgen för bästa animerade film. Niki Lindroth von Bahr har regisserat och skrivit manus. Hon belönades 2010 med en rad internationella filmpriser samt blev nominerad till sin första Guldbagge för filmen Tord och Tord.

Clermont-Ferrands filmfestival är den största internationella filmfestivalen för kortfilmer. Den hålls årligen i staden Clermont-Ferrand i Frankrike och är den näst största filmfestivalen i Frankrike efter Cannes.

Det är mycket som händer på i den svenska filmsfären. För mer information om svensk filmhistoria och filmtips, se vår samlingssida för svensk film. Kanske hittar du där en film för kvällen?