Svenska filmen Motståndaren hyllas i USA: Måste ses

Svenska filmen Motståndaren hyllas i USA: "Måste ses"

Filmtopp
26 februari 2023 kl. 13:02

Får fint mottagande internationellt

Milad Alamis andra film "Motståndaren" visades på filmfestivalen i Berlin där den möttes av fin kritik. Nu hyllas den av amerikanska medier.

Med sin långfilmsdebut Charmören (2017) fick Milad Alami ta emot flera priser, bland annat på filmfestivalerna i Göteborg, Palm Springs och San Sebastián. Filmen visades även på Berlinale där Alami nu är aktuell med sin efterlängtade, andra film Motståndaren.

Detta handlar om Motståndaren om

Född i Teheran men uppvuxen i norra Sverige hämtar Alami viss inspiration från sitt eget liv. Liksom huvudrollsinnehavaren hamnade han på en flyktingförläggning i ett snöklätt och kallt land. Men här finns också väldigt stora skillnader. Milad var sex år när han kom hit, mannen i filmen är en tidigare brottare i medelåldern. Därtill finns det en konflikt i karaktärens skilda synen på maskulinitet och våld, en anpassning som visar sig vara mycket svår.

– Filmen handlar om maskulinitet, intimitet och våld. Det är ämnen som betyder något helt annat i Iran än vad de gör Sverige och jag var intresserad av den krocken, säger Milad Alami under Svenska filminstitutets presentation av vårens filmer.

Han fortsätter:

– Med tanke på allt som händer i Iran har filmen vuxit och fått en helt annan betydelse än vad den hade när vi gjorde den. Då visste ingen vad moralpoliser var men nu vet hela världen det.

Motståndaren
Payman Maadi i "Motståndaren". Foto: TriArt Film

En av Irans största filmstjärnor i huvudrollen

För sin film har Milad Alami flera svensk-iraner i rollerna, men huvudrollen, Imam, spelas av den iranske veteranen Payman Maadi, som fick sitt internationella genombrott i Asghar Farhadis Oscarsvinnare Nader och Simin - En separation från 2009.

– Det var ett politiskt val för mig. Jag ville välja en person som både yngre och äldre iranier har en relation till och göra en film om de här ämnena, som ingen vågar pratar om i Iran. Att välja den här personen, visste jag, skulle penetrera genom den här censuren. Filmen kommer att släppas i Sverige och två sekunder senare laddas ner i Iran.

Motståndaren
Foto: TriArt Film

Motståndaren hyllas av amerikanska kritiker

Nu har Motståndaren haft premiär på filmfestivalen i Berlin där den sågs av bland annat Filmtopps recensent Oskar Gustavsson Klingenstierna, som beskriver den som "en gripande historia och som jag uppmanar alla att gå och se". Samtidigt tyckte han att manuset hade en del svagare punkter, särskilt i tredje akten.

Flera amerikanska medier har recenserat filmen och kommit med lovord. The Hollywood Reporter skriver att Alami "demonstrerar precis kontroll" i sin regi och att filmen är ett "distinkt flyktingdrama som finner sin kraft i det personliga". Vidare hyllar de huvudrollsinnehavarens prestation, "Bara Maadis rolltolkning gör att filmen måste ses".

Collider beskriver i sin tur Motståndaren som "ett bevis på filmmediets kraft" och hyllar den för att undvika de klichéer som många gånger är förknippade med flyktingdramer.

Hur filmen tas emot fortsatt i världen återstår att se. I Sverige är det än så länge är det endast Filmtopp som har publicerat sin recension. "Motståndaren" har svensk biopremiär den 31 mars.

NÄSTA ARTIKEL