Sven Wollter i Dag för dag

Sven Wollter smittades i samband med Mäklarna-inspelning

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 16:07 | Publicerad 27 november 2020 kl. 16:11

"Det gick inte att stoppa honom."

Den folkkära skådespelaren Sven Wollter gick nyligen bort efter att ha insjuknat i corona. Nu berättar hans son, Karl Seldahl, att Wollter smittades när han åkte till Stockholm för att spela in nya säsongen av "Mäklarna".

Den 10 november dog Sven Wollter på Sunderby sjukhus i Luleå efter att ha smittats av coronaviruset. Dottern Stina Wollter meddelade på Instagram om hans bortgång:

"Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt in i ljuset i sviterna av covid och en väl använd kropp med lungor med KOL och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära. Sven blev 86 år. Han var en enastående människa med en värme och närvaro som genomsyrade allt han skapade."

Nu berättar hans son, regissören Karl Seldahl, att Sven Wollter smittades efter att han hade åkt till Stockholm för att spela in den nya säsongen av Mäklarna.

Till Kulturnytt i P1 säger han följande:

– Det är viktigt att ge den pusselbiten. Pappa åkte ner för en inspelning och det var på grund av hans kärlek till hans arbete som vi lät honom bo hemma hos oss. Vi hade inga som helst symtom. Ingen vet hur han fick det i och med att han flög och åkte taxi. Vi kommer aldrig att få veta det, hur han fick detta virus.

– Han gjorde väldigt starka val i sitt liv. Handlade det om ett jobb var vi vana vid att det inte gick att stoppa honom när han väl hade bestämt sig.

Sven Wollter föddes i Göteborg den 11 januari 1934. Det stora genombrottet kom med TV-serien Raskens (1976) och därefter har vi sett honom i flera omtyckta filmer och serier. Däribland Mannen på taket, Mannen från Mallorca, Änglagård och En sång för Martin.

Under karriären tilldelades Sven Wollter två Guldbaggar för Bästa manliga huvudroll.

Senast såg vi honom i den svenska Netflix-serien Störst av allt, men hans sista film blir Felix Herngrens Dag för dag, som förväntas ha premiär den 26 februari 2021.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL