Recension: Super Mario Bros. Filmen (2023)

Dundersuccé när Super Mario-filmen krossar miljardbarriären

Filmtopp
30 april 2023 kl. 10:00

Nintendos segertåg fortsätter

"Super Mario Bros. Filmen" fortsätter att krossa allt motstånd. Nu har filmen tjänat in 1 miljard dollar internationellt, vilket gör den till en av tidernas mest framgångsrika animerade filmer.

Den 5 april var det svensk premiär för Super Mario Bros. Filmen, som är den första spelfilmen inspirerat av Nintendos älskade spelkaraktärer på 30 år – och det tycks ha varit värt väntan.

Medan Super Mario Bros. från 1993 med Bob Hoskins och John Leguizamo som Mario och Luigi blev en notorisk dunderkalkon, har den nya, animerade filmen haft vind i seglet hela vägen till miljardbeloppen.

Super Mario Bros. Filmen passerar en miljard dollar

I den nya Super Mario-filmen fick vi höra flera av Hollywoods största stjärnor låna ut sina röster till de älskade TV-spelskaraktärerna. På rollistan ser vi exempelvis Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Jack Black och Seth Rogen. Även om produktionen har fått viss kritik mot sig för att inte vara tillräckligt inkluderande – inte minst av John Leguizamo – har den biopubliken tagit emot filmen med öppna armar.

Nu rapporterar The Hollywood Reporter att Super Mario Bros. Filmen har passerat 1 miljard dollar i globala intäkter, vilket gör det till en av de mest framgångsrika animerade filmerna någonsin. Anpassat efter inflationen är det också Universal Pictures tredje mest inkomstbringande film i historien efter supersuccéerna Jurassic World (2015) och E.T. - the Extra-Terrestrial (1982).

En av de stora skillnaderna mot många andra animerade filmer är att Super Mario Bros. Filmen lockar en bred publik i alla åldrar, vilket sannolikt beror på det stora nostalgivärdet i en TV-spelsserie som har existerat sedan 80-talet.

Hur långt "Super Mario Bros. Filmen" kan gå återstår att se, men Filmtopp håller dig uppdaterad.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL