Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Woody Allen i Annie Hall

Stephen King attackerar indragningen av Woody Allens bok

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
08 mars 2020
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
08 mars 2020

"Beslutet gör mig väldigt obekväm."

Tidigare i veckan fick vi veta att Woody Allens memoar skulle läggas på hyllan. Nu går skräckförfattaren Stephen King till attack mot beslutet.

I samband med #MeToo-rörelsen har nästan 30 år gamla anklagelser mot filmregissören Woody Allen kommit till ytan igen. 1992 under en vårdnadstvist med sin före detta hustru Mia Farrow anklagades Allen för att ha sexuellt ofredat deras gemensamma 7-åriga dotter, Dylan Farrow. Detta efter att banflickan Alison Stickland hade sett Woody Allen sitta på knä framför dottern med huvudet i hennes knä, något flickan ska ha sett ut att vara obekväm med.

Därefter menar Mia Farrow att Dylan vid en utfrågning ska ha sagt att Woody Allen tagit med henne upp på vinden där han förgripit sig på henne. Ett utredningsteam på Yale-New Haven Hospital utsett av polisen, undersökte flickan där de kom fram till att de påstådda övergreppen inte hade ägt rum.

Flera utredningar inleddes, men två oberoende psykologer, Dr. Susan Coates och Dr. Nancy Schultz, trodde inte att övergreppen hade ägt rum. Andra barnpsykologer menade att utfrågningarna hade varit bristfälliga, men att det också fanns stora luckor i anklagelserna och att det inte att dra några slutsatser. Det blev ingen rättegång.

Tidigare i veckan kunde vi rapportera att Woody Allens och Mia Farrows gemensamma son, Ronan Farrow, som gjorde en omfattande journalistisk utredning om Harvey Weinstein-anklagelserna, hade protesterat mot bokförlaget Hatchettes beslut om att publicera Woody Allens memoar. Ett förlag som Ronan själv skriver för. Några dagar senare valde Hatchette att skrota lanseringen av boken.

"Jag bryr mig inte ett dugg om Woody Allen".

Den världsberömde författaren Stephen King har nu uttalat sig om Hatchettes beslut. På Twitter skriver han följande:

– Det är inte han; jag bryr mig inte ett dugg om Mr. Allen. Det är vem som tystas här näst som oroar mig.

– Om du tror att han är en pedofil, köp inte boken. Se inte hans filmer. Lyssna inte ens på honom när han spelar jazz på Carlyle. Rösta med din plånbok … I America, är det så vi gör det.

Sedan tillade King följande:

– Låt mig tillägga att det var helt jävla tondövt av Hatchette att vilja publicera Woody Allens bok efter att ha publicerat Ronan Farrows.

Stephen King är inte ensam om att vara orolig för det skrivna ordets frihet. I England har även Jo Glanville, före detta ordförande för författargruppen English Pen och prisbelönt redaktör på Censorship sagt följande:

–  Jag är alltid rädd när en mobb, oavsett hur liten och påläst, utöver makt utan någon ansvarsskyldighet, process eller bistånd. Det skrämmer mig mycket mer än möjligheten att Woody Allens självbiografi dyker upp i bokaffärerna. 

FÖR MER LÄSNING:

Michael Caine: "Jag kommer inte att jobba med Woody Allen igen"
Efter anklagelserna – Allens film stoppas
Jude Law: en skam att Allens nya film inte visas

 

NÄSTA ARTIKEL