Stellan Skarsgård

Stellan tjänade 1 000 kr på nya biofilmen: "Vänskapspris"

Filmtopp
06 september 2020 kl. 09:09

Spelar tysk soldat i bioaktuella "The Painted Bird".

Stellan Skarsgård är en av våra största internationella stjärnor, men han kan fortfarande göra konstnärlig film för struntsummor. Nu är han nämligen bioaktuell med det nattsvara krigsdramat "The Painted Bird", en film som han bara tjänade 1 000 kronor på.

Václav Marhouls nya krigsfilm The Painted Bird, bygger på Jerzy Kosinskis bok med samma namn. Dramat om en ung pojke som utsätts för allhända grymheter under andra världskriget har fått ett gott kritikermottagande. I den bioaktuella filmen ser vi Stellan Skarsgård i rollen som nazistsoldaten Hans.

Filmtopps Rasmus Torstensson kallade den för "en av de vackraste och vidrigaste filmerna i modern tid.", ett omdöme som tycks klinga väl med Stellans egna.

I en intervju med Aftonbladet beskriver han The Painted Bird med följande ord:

– Jag såg filmen första gången vid världspremiären i Venedig i fjol. Den har både en bedövande skönhet och brutal realism i övrigt. En härlig cineastisk upplevelse, den har ett starkt filmiskt uttryck som bär den hela vägen. Lite som nya franska vågen och den italienska neorealismen.

Stellan som läst Kosinskis bok i tjugoårsåldern tvekade inte en sekund med att hoppa på projektet. Och lönen? Ja, det blev vänskapspriset på 100 euro, alltså cirka 1 000 kronor.

– När jag sa till min agent att jag bara ville ha 100 Euro för rollen, sa hon "Fuck!" och sedan "sure"… Hennes bolag fick tio procent av mitt gage. En hundralapp, alltså.

"The Painted Bird" var under fjolåret Tjeckiens Oscarsbidrag och filmen går nu att se på bio här i Sverige. Stellan Skarsgård är även aktuell med en ny Star Wars-serie för Disney Plus, en prequel till "Rogue One".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL