Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sony kunde ha ägt rättigheter till alla Marvelfilmer

Sony kunde ha ägt rättigheter till alla Marvelfilmer

Kristian Andersson | Nyhet
18 februari 2018
Kristian Andersson | Nyhet
18 februari 2018

Sony kunde ha köpt rättigheterna till alla Marlvelfilmer för 25 miljoner dollar.

En ny rapport visar att att Sony Pictures kunde ha ägt rättigheterna till alla Marvelfilmerna. Studion blev erbjuden att köpa dem för 25 miljoner dollar 1998, men tackade nej. 

Cheferna på Sony Pictures lär slita sig i håret. The Wall Street Journal har publicerat en artikel som avslöjar att Sony kunde ha ägt rättigheterna till alla Marvelfilmerna, för blott 25 miljoner dollar. Idag vet vi att det hade varit en sanslöst bra deal, men när det begav sig ansågs hjältegenren vara död.

Året var 1998 och Blade hade ännu inte gått upp på biograferna världen över för att blåsa liv i hjältegenren. Det var Sony-chefen Yair Landau som hade på känn att något var på väg att hända och bestämde sig för att köpa upp rättigheterna till att filmatisera Spindelmannen.

Uppköpet räddade Marvels skinn och framtid när de nästan var satta i konkurs och i samband med affären fick Sony möjligheten att köpa upp rättigheterna till alla Marvels superhjälte-filmer för en summa på omkring 25 miljoner dollar. Något bolaget inte var intresserade av. De andra cheferna på Sony ska ha sagt till Yair Landau: "Nobody gives a s— about any of the other Marvel characters. Go back and do a deal for only Spider-Man.”

Idag vet vi att publiken inte kan få nog av hjältefilmer och vi får se allt mindre och mindre kända hjältar i sin egna storfilmer. Nu på bio går exempelvis Black Panther, en film Sony-cheferna hade trott varit omöjlig att sätta upp.

2010 köpte Disney upp Marvels filmstudio för 4 miljarder dollar och idag har studions filmer genererat i över 13 miljarder dollar världen över.