Recension: Special Ops: Lioness (säsong 1) – ny hårdnackad spionthriller

Action och spänning i Special Ops: Lioness på SkyShowtime

  • SkyShowtime
Filmtopp
06 november 2023 kl. 13:11

Yellowstone-skaparen slår till igen

Du har väl inte missat "Special Ops: Lioness" – Oscarsnominerade Taylor Sheridans nya serie med Nicole Kidman som CIA-boss?

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med SkyShowtime.

Efter framgångarna med Kodnamn: Annika finns nu en ny, spännande serie på SkyShowtime. Skapad av Taylor Sheridan (Sicario, Yellowstone) bjuder Special Ops: Lioness på ett actionladdat äventyr om en amerikansk specialstyrka.

"Special Ops: Lioness" – en utmaning för Nicole Kidman

Serien skildrar unga Cruz (Laysoa De Olivieria), som efter att ha slagit tillbaka mot sin våldsamma pojkvän, tar värvning i den amerikanska marinkåren. Där blir hon en del av den kvinnliga specialstyrkan, "Lioness", som leds av Zoë Saldaña (Avatar, Avengers: Endgame). Deras uppdrag är att lokalisera anhöriga till efterlysta terrorister, nästla sig in bland dem och i slutändan eliminera sina måltavlor. I rollen som CIA-chefen Kaitlyn Meade, ser vi ingen mindre än Oscarsbelönade Nicole Kidman.– Jag har aldrig gjort något om CIA eller spionage. Det finns en sådan maskulinitet i den här serien, som var nytt territorium för mig och spännande. Jag letar alltid efter nya marker att utforska, säger Kidman till ET.

Lioness
Nicole Kidman i "Special Ops: Lioness". Foto: SkyShowtime

Åtta actionladdade avsnitt

Special Ops: Lioness består av åtta stycken actionladdade avsnitt varav de första två redan nu finns att ta del av hos SkyShowtime. Varje avsnitt är cirka 40 minuter långt och de två inledande har redan hyllats av tittarna. Baserat på 30 000 röster, har Special Ops: Lioness 7,7 av 10 i betyg på IMDb och på Rotten Tomatoes har den höga 80 procent i publikbetyg.

Det ska sägas att serien inte är någonting för den klenmagade. Filmtopps recensent beskriver urladdningen i det andra avsnittet som något av "det mest brutala" han har sett på länge och att "blod, svett och avgrundsskrik" präglar serien.

Annons för SkyShowtime

Så säger den internationella kritikerkåren

Empire: “Lioness är fortsatt bevis på att TV-världens mest upptagna showrunner vet hur man sätter ihop ett stort, kaxigt TV-drama."

The Guardian: "Det finns en härligt obekymrad och kompromisslös vibe hos huvudpersonerna - särskilt i De Oliveiras framträdande – som är sällsynt och uppfriskande."

The New York Times: "Ett stämningsfullt, spännande, texturerad genrestycke."

The Telegraph: “Taylor Sheridan bjuder på en effektiv militär-actionthriller.”

TV Guide: “Yellowstone-skaparen verkar ha en ny hit i sina händer.”

Special Ops: Lioness
Laysla De Oliveira i "Special Ops: Lioness". Foto: SkyShowtime

Ligger bakom flera uppmärksammade produktioner

Serien är skapad av Taylor Sheridan som är en av vår tids mest omskrivna TV-seriemakare med succéer Yellowstone, Tulsa King, Mayor of Kingstown och 1923, som alla finns att ta del av på SkyShowtime. Han har även legat bakom flera framgångsrika filmer, däribland Sicario (2015), Hell or High Water (2016) och Wind River (2017). För Hell or High Water – som följer två kriminella bröder – Oscarsnominerades han i kategorin Bästa originalmanus.

Fyra av seriens avsnitt är regisserade av John Hilcoat, som tidigare har gjort det hyllade westerndramat The Proposition (2005), Cormac McCarthy-filmatiseringen Vägen (2009) och brottsdramat Lawless (2012), om tre bröder som säljer sprit under förbudstiden.

"Special Ops: Lioness" finns nu att streama på SkyShowtime. Tjänsten kostar vanligtvis 79 kronor i månaden, men fram till den 27 november kan du ta del av ett specialerbjudande på tre månader för endast endast 45 kronor i månaden.

För mer läsning se vår lista med 10 serier på SkyShowtime du måste se.

NÄSTA ARTIKEL