Harry Potter-skådespelaren Leslie Phillips död

Harry Potter-skådespelaren Leslie Phillips död

Filmtopp
08 november 2022 kl. 16:00

Mannen bakom sorteringshatten har avlidit 98 år gammal

Leslie Phillips, skådespelaren med en över 80 år lång karriär, har avlidit 98 år gammal. Under 2000-talet uppmärksammades Phillips bland annat för sin roll som röstskådespelare för sorteringshatten i Harry Potter.

Skådespelaren Leslie Phillips avled under måndagen den 7 november efter en lång tids sjukdom, 98 år gammal, enligt rapporter från brittiska medier.

Phillips var under sin karriär aktiv som skådespelare i över 80 år och har fler än 170 produktioner på sin meritlista sedan han debuterade på slutet av 1930-talet. Under 2000-talet har han medverkat i allt från tv-serier som Morden i Midsomer till filmer som Lara Croft: Tomb Raider (2001), men allra mest uppmärksammad har han blivit som rösten bakom sorteringshatten i Harry Potter – åtminstone för den yngre publiken.

Scenen med sorteringshatten från Harry Potter och de vises sten är en av filmseriens mest minnesvärda och Phillips ikoniska leverans av sina repliker ligger många av franchisens fans varmt om hjärtat.

Leslie Phillips död har bekräftats av hans agent, Jonathan Lloyd, som säger att Phillips dött fridfullt i sömnen. Även Phillips fru, Zara Carr har uttalat sig om sin makes bortgång till The Sun.

– Jag har förlorat en make och allmänheten har förlorat en genuint fantastisk underhållare. Han var kort sagt en nationalskatt. Folk älskade honom, säger Zara.

Phillips är den andra Harry Potter-stjärnan som gått bort på kort tid. I mitten av oktober möttes vi av nyheten att Robbie Coltrane, som spelade Hagrid i filmerna, hade avlidit.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL