Shaft-ikonen Richard Roundtree död – blev 81 år

Shaft-ikonen Richard Roundtree död – blev 81 år

Eric Diedrichs
25 oktober 2023 kl. 09:10

Medverkade i över 150 produktioner

Med "Shaft" skrev Richard Roundtree in sig i filmhistorien och blev en ikon för hela 70-talet. Nu rapporterar amerikanska medier att skådespelaren dött 81 år i sviterna av bukspottkörtelcancer.

"Who's the black private dick that's a sex machine to all the chicks?
(Shaft)
You're damn right
Who is the man that would risk his neck for his brother man?
(Shaft)
Can you dig it?
Who's the cat that won't cop out when there's danger all about?
(Shaft)
Right on"

Isaac Hayes klassiska ledmotiv till Mitt namn är Shaft (1971) Oscarsbelönades i kategorin Bästa originalsång och nominerades för Bästa musik. Men precis som soundtracket fortfarande hörs i filmserien – senast 2019 med rebooten Shaft – har Richard Roundtree alltid haft ett finger med i spelet.

Skådespelaren repriserade rollen som John Shaft i flera filmer och en TV-serie. Nu meddelar amerikanska medier att han har dött, 81 år gammal, i sviterna av bukspottskörtelcancer. 

Shaft-ikonen Richard Roundtree död – blev 81 år
Richard Roundtree som John Shaft. Foto: MGM.

Med karaktären John Shaft skrev Richard Roundtree historia och blev, liksom Pam Grier, en filmikon under 1970-talets blaxploitationera. 2000 gjordes en reboot med Samuel L. Jackson i titelrollen. Filmen fick en uppfölajre 2019. 

Enligt The Hollywood Reporter tog det tid för Roundtree att accpetera att han alltid skulle komma att förknippas så starkt med karaktären.

Här streamar du Shaft-filmerna:

Richard Roundtree medverkade i över 150 filmer och serier.

NÄSTA ARTIKEL