Mannen som inte ville gråta

Se trailern till tragikomiska Mannen som inte ville gråta

Filmtopp
27 oktober 2021 kl. 13:55

Med humordrottningen Sissela Kyle i en av huvudrollerna har Stig Dagermans satiriska novell ”Mannen som inte ville gråta” nu filmatiserats. Medverkar gör också Christoffer Nordenrot och teatermannen Jonas Österberg Nilsson.

Mannen som inte ville gråta handlar om reklamtecknaren Martin som vägrar att visa sorg vid en folkkär skådespelerskas bortgång och nu riskerar byråns anseende. Chefen, som spelas av Sissela Kyle, beordrar honom att gråta och stänger in honom i ett rum tillsammans med en medarbetare som har uppdraget att få honom att börja sörja.

– När jag kontaktades angående Dagermans text så slogs jag av hur uppfriskande alert den kändes, säger Sissela Kyle. Krass och humoristisk. Jag blev väldigt glad att kunna vara en del i denna spännande produktion.

Mannen som inte ville gråta

Mannen som inte ville gråta är en moderniserad framställning av Dagermans novell från 1947 i en strävan att hylla Stigs sida som politisk satiriker. Ambitionen har varit att föra fram hur hans budskap om individuella rättigheter och yttrandefrihet är angeläget än idag, en tidsålder där alla är uppkopplade och drev- och ryggdunkskultur tar sig uttryck i sociala medier.

– Tack till det fantastiska gänget bakom Mannen som inte ville gråta, en lika komisk som aktuell tankeställare om individens kamp mot konformism, säger Stig Dagermans dotter, Lo Dagerman.

Filmen alternerar live-action med animation, allt för att förstärka historien om denna reklamtecknare som vägrar att anpassa sig till gruppen.

Regissören Emil T. Jonsson gör här sin andra kortfilm med manus av Björn Boström. Deras första kortfilmsproduktion, den psykologiska thrillern Han som ville henne så väl med Per Ragnar i huvudrollen, har visats på flera festivaler världen över, inklusive Göteborgs Filmfestival och Palm Springs ShortFest, samt har lovordats av kritiker och vunnit flera priser.

För mer läsning se vår samlingssida med det senaste som händer i filmsverige!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL