Du är mitt äventyr med Sickan Carlsson

Se restaurerad version av Sickan Carlssons Du är mitt äventyr

Filmtopp
24 mars 2022 kl. 11:03

Svenska klassikern får nytt liv

Nu lanserar Filminstitutet en restaurerad version av Sickan Carlsson-komedin "Du är mitt äventyr" i regi av Stig Olin och med manushjälp av Hasse Ekman.

Flygande tefat, Bibi Andersson och en motvillig hemmapappa – allt det och mer därtill ryms i Du är mitt äventyr från 1958 som nu är digitaliserad och restaurerad av Filminstitutet. Stig Olins film (med Hasse Ekman som medförfattare) är en lekfull komedi där Sickan Carlsson och Gunnar Björnstrand spelar ett journalistpar som tampas med livspusslet. Filmen går nu att hyra för biografvisningar över hela landet. Den kommer att få nypremiär på nystartade Värnamo Filmhistoriska Festival i april, och visas även i SVT i maj.

Du är mitt äventyr med Sickan Carlsson
"Du är mitt äventyr". Foto: Svenska filminstitutet.

Sickan Carlsson spelar Lena Bergström, en ambitiös journalist som på sitt nya jobb paras ihop med kollegan Tore (spelad av Gunnar Björnstrand). Trots att han till en början retar ihjäl sig på hennes begåvning och på att hon dessutom är progressiv i jämställdhetsfrågor, visar han sig också ha älskvärda kvaliteter. De fattar snart tycke och gifter sig, men när de får barn hopar sig problemen då båda vill fortsätta sina framgångsrika karriärer på tidningen. Eftersom Lena har högre lön föreslår Tore till slut att han ska stanna hemma med deras barn – ett ytterst radikalt beslut i det svenska 1950-talet. Men förvecklingar uppstår…

Du är mitt äventyr med Sickan Carlsson
Gunnar Björnstrand i "Du är mitt äventyr". Foto: Svenska filminstitutet.

Se trailer till Du är mitt äventyr här nedan

Du är mitt äventyr är en lekfull komedi som driver friskt med tidens könsnormer, och ger kanske en blick även på vår egen tid. Sickan Carlsson och Gunnar Björnstrand har det uppenbart roligt tillsammans, och i birollsgalleriet syns Bibi Andersson som ung Konstfackselev, Helge Hagerman som trivsam redaktionschef, Artur Rolén (alias Klabbarparn i Åsa-Nisse-filmerna) som bondgubbe och en formidabel Sif Ruud som härjad barnsköterska.

Tidigare restaurerade Sickan Carlsson-klassiker:

  • Med glorian på sned
  • Sjunde himlen
  • Fröken Chic
  • Lustgården

Originalnegativet var missfärgat

Du är mitt äventyr med Sickan Carlsson
Bibi Andersson och Sickan Carlsson i "Du är mitt äventyr". Foto: Svenska filminstitutet.

Om filmen är lätt på hand, så var restaureringsarbetet desto mer utmanande. Originalnegativet var missfärgat vid skarvarna, dvs vid varje klipp. Missfärgningen beror på en kemisk reaktion orsakad av det filmcement (lim) man använt för att sammanfoga filmremsorna. Denna defekt förekom inte enbart vid skarven, utan hade även påverkat filmmaterialet varvet innanför och utanför i filmrullen, vilket gav tre missfärgade blinkningar per klipp. Att åtgärda detta så att filmen kan visas i ett nära på ursprungligt skick har varit väldigt tidskrävande.

Du är mitt äventyr med Sickan Carlsson
"Du är mitt äventyr". Foto: Svenska filminstitutet.

Du är mitt äventyr går från och med nu att hyra för biografvisningar via Filminstitutets biodistribution. Den kommer att visas under nystartade Värnamo Filmhistoriska Festival som går av stapeln 21-24 april, och under maj månad också i SVT (både tablå och SVT Play).

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL