Favorit i repris – se när Dolph Lundgren glömmer hur man pratar svenska

Se när Dolph Lundgren glömmer hur man pratar svenska

Emil Oscar Rasmussen
23 september 2023 kl. 12:09

Minns du den ikoniska intervjun med Dolph Lundgren?

Den svenska Hollywoodstjärnan Dolph Lundgren är på löpsedlarna efter att ha gift sig och nyligen har en annan svensk Hollywoodgigant, Rebecca Ferguson, talat ut om en kritiserad intervju där hon inte ville prata svenska. Vad får vi om vi kombinerar dessa två ämnen? Ett ikoniskt ögonblick i svensk tv när Dolph Lundgren verkar glömma bort hur man pratar svenska.

Dolph Lundgren är en av Sveriges största internationella filmstjärnor någonsin. Rebecca Ferguson är en annan i samma kategori. De senaste dagarna har det skrivits om båda av dem. Dolph Lundgren är på tapeten efter att ha gift sig och Rebecca Ferguson har talat ut om den uppmärksammade intervjun där hon inte ville prata svenska.

Vid första anblick kan det låta som två vitt skilda saker, men det finns faktiskt en oväntat tydlig koppling mellan Dolph Lundgren och Rebecca Fergusons uppmärksammade intervju. Den förstnämnde av dem har nämligen gått igenom några liknande situationer i sin karriär – och det finns lyckligtvis fångat på video.

Se när Dolph Lundgren glömmer hur man pratar svenska
Foto: UIP.

Minns du den ikoniska intervjun där Dolph Lundgren glömmer hur man pratar svenska?

I dag kan Dolph Lundgren stoltsera med närmare 100 produktioner på sin meritlista, och det stora genombrotten kom i mitten av 80-talet med rollen som Ivan Drago i Rocky IV (1985). Skådespelarens framgång i Hollywood uppmärksammades givetvis från svenskt håll och det var många som ville byta några ord om stjärnans upplevelser på andra sidan Atlanten. Följaktligen blev det också en och annan intervju med svenska medier, men dessa flöt inte nödvändigtvis på så bra som man hade kunnat tro.

Det visade sig snabbt att Dolph Lundgren hade omfamnat sitt liv i USA så till den grad att han hade svårt att formulera sig på svenska. I en oförglömlig intervju i SVT:s Filmkrönikan från 1986 inleder skådespelaren med att prata svenska – relativt problemfritt men med bitvis väldigt svengelskt uttal. Ju längre intervjun lider, desto svårare blir det för Dolph Lundgren att hitta de svenska orden. Till slut går han kort och gott över till att prata engelska.

Se klippet på Dolph Lundgren här:

Dolph Lundgrens modersmålbortfall har tidigare uppmärksammats av bl.a. Filip och Fredrik och häromåret delade Fredrik Wikingsson en liknande intervju med Dolph Lundgren, också den från 1986, och också den lika oförklarlig och charmig.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Fredrik Wikingsson (@fwikingsson)

Vi håller tummarna för att även Rebecca Fergusons omtalade intervju kan minnas med samma värme som Dolph Lundgrens klassiska intervjuer på svengelska.

NÄSTA ARTIKEL