Schibsted överger Viaplay – koncernchefen avgår

Schibsted överger Viaplay – koncernchefen avgår

Emil Oscar Rasmussen
07 februari 2024 kl. 11:02
ANNONS
ANNONS

Säljer sin andel bara månader efter köpet

Bara månader efter att Schibsted köpte en stor andel aktier i krisande Viaplay, väljer den norska mediejätten att sälja sin position i streamingbolaget. Samtidigt meddelar man att vd:n Kristin Skogen Lund avgår.

Den norska mediekoncernen Schibsted köpte så sent som i september 2023 hela 10 procent av aktierna i krisande Viaplay. Inte ens ett halvår senare väljer Schibsted att överge streamingtjänsten. I mediekoncernens bokslutsrapport meddelar man att Viaplay-aktierna kommer att säljas, rapporterar Dagens industri.

I samband med offentliggörandet av bokslutsrapporten kommer också beskedet om att vd:n Kristin Skogen Lund avgår som koncernchef. I ett pressmeddelande från Schibsted framgår det att Skogen Lund kommer kliva åt sidan när man har hittat en ersättare.

Om det finns någon koppling mellan Kristin Skogen Lunds beslut och det misslyckade Viaplay-affären framgår inte.

Kristin Skogen Lund. Pressbild: Schibsted.

Kristin Skogen Lund avgår som vd för Schibsted

Det var under onsdagsmorgonen som Schibsted släppte ett pressmeddelande där Kristin Skogen Lund meddelar att hon avgår som vd när en ersättare har hittats. Jakten på en efterträdare inleds omedelbart.

– När Schibsted nu står inför ett vägskäl så tycker jag att det är rätt tillfälle för mig att lämna över. Jag vill ge styrelsen tid och möjlighet att hitta rätt ledare som kan utföra vårt uppdrag, och säkerställa att det finns någon som kan ta vid så snart transaktionen är genomförd. Jag vill bidra till en smidig övergång och kommer att fortsätta stötta företaget på alla sätt jag kan, säger Kristin Skogen Lund i ett pressutskick.

Pressmeddelandet om Skogen Lunds avgång nämner ingenting om Viaplay-affären.

Schibsted säljer sina Viaplay-aktier

I september 2023 köpte Schibsted aktier i Viaplay som motsvarade 10 procent av inflytandet i bolaget. Vid det tillfället hade Viaplay-aktiens värde minskat kraftigt och Schibsted rapporterades se en finansiell uppsida i köpet.

Sedan dess har aktien fallit 96,5 procent och när Schibsted nu säljer sina andelar i bolaget gör man en förlust på över 360 miljoner kronor, enligt Dagens industri.

I januari 2024 godkändes överlåtanden av majoritetsinflytandet över Viaplay till franska Canal+ och tjeckiska PPF. Fler ekonominyheter hittar du här.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL