Så valde Fares Fares ut huvudrollen till sin Netflix-film: "Bra paranoidt drag"

Så valde Fares Fares ut huvudrollen till sin Netflix-film: "Bra paranoidt drag"

Emil Oscar Rasmussen
26 augusti 2023 kl. 12:08

Samarbetet under succéserien gav Alexej Manvelov huvudrollen i En dag och en halv

I Fares Fares regidebut "En dag och en halv" – som har premiär på Netflix den 1 september – spelar Alexej Manvelov huvudrollen. Uppdraget fick Manvelov till följd av samarbetet med Fares under inspelningen av succéserien "Chernobyl", där Fares säger sig ha noterat "ett väldigt bra paranoidt drag" hos Manvelov.

Så valde Fares Fares ut huvudrollen till sin Netflix-film: "Bra paranoidt drag"
Alexej Manvelov och Alma Pöysti i "En dag och en halv". Foto: Netflix.

Alexej Manvelov är den svenske skådespelaren som aningen under radarn börjat etablera sig som en av Sveriges bästa skådespelare just nu. Bara de senaste åren har han gjort avtryck i såväl svenska som internationella produktioner, som till exempel Top Dog, Jack Ryan och den enorma succéserien Chernobyl.

I Chernobyl spelade Manvelov mot Fares Fares – ett samarbete som skulle komma att leda till att Manvelov nu spelar huvudrollen i Fares regidebut En dag och en halv. Och det var en lite oväntat kvalitet i Manvelovs personlighet som fick Fares att erbjuda honom uppdraget.

Så valde Fares Fares ut huvudrollen till sin Netflix-film: "Bra paranoidt drag"

I det fjärde avsnittet av HBO:s tokhyllade miniserie Chernobyl utgör Alexej Manvelov, Fares Fares och Barry Keoghan en trio soldater som tvingas ta itu med en hjärtskärande konsekvens av kärnkraftverkskatastrofen. Det fullkomligt briljanta avsnittet med titeln "The Happiness of All Mankind" har i skrivandet stund ett betyg på 9,3 på IMDb och det var Fares och Manvelovs samarbete i samband med det som skulle komma att leda till att de nu slagit sig samman igen.

Fares Fares och Alexej Manvelov i Chernobyl
Foto: HBO.

Under Svenska Filminstitutets och Film&TV-Producenternas presentation av höstens svenska filmer fanns Fares Fares på plats för att intervjuas om En dag och en halv, som har premiär på Netflix den 1 september. Där fick han frågan av moderatorn Parisa Amiri vilka kvaliteter hos huvudrollsinnehavarna som gjorde att just de valdes ut av honom.

– När vi gjorde Chernobyl hängde [jag och Alexej] i Vilnius tillsammans och jag tyckte att han hade ett privat väldigt bra paranoidt drag, svarar Fares Fares med ett leende och lockade publiken på plats till skratt. Så för mig var det liksom "okej, den här mannen måste spela den här rollen bara", så Alexej hade jag i huvudet när vi skrev [manuset].

Läs mer om "En dag och en halv" i Filmtopps recension av filmen.

Här kan du se hela intervjun med Fares Fares:

"En dag och en halv" finns att streama på Netflix från och med den 1 september.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL