Oskar Hammarstedt vinner Robinson 2023: "Värd det till varje pris"

Så mycket får Robinson-deltagarna böta – om de avslöjar vinnaren

Axel Diedrichs
Uppdaterad 07 november 2023 kl. 10:11 | Publicerad 05 november 2023 kl. 20:11

Den lilla summan TV4 "riskerar" en hel säsong för

Vad får egentligen en deltagare betala om den avslöjar vem som vinner "Robinson"? En källa till Filmtopp avslöjar bötessumman, som är förvånansvärt liten.

Tillsammans med andra stora produktioner som Farmen och Idol är Robinson TV4:s mest älskade program. Flera dagar i veckan följer tittarna med i spänningen på ön, som kantas med intriger i de olika lägren och oerhört tuffa tävlingar. Efter alla prövningar ska en slutgiltig vinnare koras och lyfta den den ärorika Robinson-statyetten. Senast fick vi se den äventyrlige naturmänniskan Oskar Hammarstedt ta plats bland alla Robinson-vinnare genom åren.

Varje Robinson-säsong brukar innebär helig tittartid med mycket spänning. Men i teorin skulle någon av deltagarna, eller för någon som jobbar på produktionen, kunna läcka ut vem som vinner redan innan första sändningsdagen. Försök föreställa dig att gå runt i flera månader och inte ens kunna avslöja hemligen för din familj att det är du som har vunnit programmet.

Men att vinnarna inte läcker händer beror nog lika mycket på respekt för programmet som den summa man tvingas betala om man ligger bakom avslöjandet.

Så mycket får Robinson-deltagarna böta – om de avslöjar vinnaren
Foto: TV4.

Avslöjar Robinson-vinnaren? Så mycket får deltagarna böta

Inför sin medverkan skriver varje deltagare på kontrakt som säger att de inte får avslöja vem som blir säsongens vinnare. Enligt en källa till Filmtopp är summan betydligt mindre än vad en hade kunnat föreställa sig. Boten man får betala om man avslöjar vinnaren ligger på 50 000 kronor. 

Det är inget snack om att 50 000 kronor är en betydelsefull summa för de flesta, men för den typen av profiler kanalen plockar in till programmet är det väl knappast en summa som någon av dem står och faller på. Det är också bara småmynt för TV4 att "riskera" en hel säsong för – enligt Lucas Simonsson kostade bara det runda bordet i Förrädarna omkring fyra miljoner kronor. 

Vore det klokt av TV4 att höja straffavgiften för den som avslöjare vinnaren av Robinson? En kan tycka det. Men än så länge fungerar saker och ting bevisligen som de ska.

Du följer "Robinson" hösten 2023 på TV4 och TV4 Play.

NÄSTA ARTIKEL