Nya filmer 2022 – bästa filmtipsen

Ruben Östlund regisserar publiken på Göteborg Film Festival 2023

Filmtopp
04 januari 2023 kl. 09:01

Ska skapa magisk stämning med föreställningen "This is Cinema!"

Under en exklusiv biografföreställning av "Triangle of Sadness" på Göteborg Film Festival 2023 kommer regissören Ruben Östlund att bryta den fjärde väggen och ta steget ut i biografrummet, då han inte bara har regisserat filmen på duken utan nu även kommer att regissera biopubliken i salongen.

Biografens förmåga att skapa kollektiva upplevelser är oöverträffad. Men har samtidens scrollande på individuella skärmar skadat publikens förmåga att delta i en gemensam föreställning? Den dubbelt guldpalmsbelönade regissören – och filmfestivalens hedersordförande – Ruben Östlund vill gå till botten med biobesökarnas beteenden och engagemang. I föreställningen This Is Cinema!Göteborg Film Festival 2023 tar han sig an den försoffade biopubliken för att skapa världens bästa biokultur.

– Biografen har en unik aspekt – där tittar vi tillsammans. Att titta tillsammans ställer större krav på det som visas och ökar intensiteten i upplevelsen. Till skillnad från till exempel Frankrike och USA har Sverige en passivare publikkultur. Här gömmer vi oss i bänkraderna och tar mindre ansvar för föreställningen. Efter visningarna går vi hem utan att diskutera vad vi har sett. Den typen av biobesök är det knappast värt att lämna de individuella skärmarna för. Om biokulturen skall blomstra, nå sin fulla potential, måste publiken förstå sin roll, säger Ruben Östlund.

Ruben Östlund regisserar publiken på Göteborg Film Festival 2023
Foto: TriArt.

Här äger This is Cinema! med Ruben Östlund på Göteborg Film Festival 2023 rum

This Is Cinema! äger rum på Biograf Draken i Göteborg lördagen den 28 januari 2023. Samma dag kommer Göteborg Film Festival 2023 även arrangera flera seminarier om biografen som kulturförmedlare och samhällsrum. Framtidens biografkultur kommer även vara ett av ämnena under Filmpolitiskt toppmöte den 27 januari.

– På Göteborg Film Festival vill vi inte bara visa och prata om årets mest intressanta filmer. Genom att vara en plattform för experimentella filmupplevelser vill vi också initiera en diskussion om hur vi ser på film i en medial brytningstid. Det känns väldigt spännande att Ruben Östlund vill utmana traditionella föreställningar om relationen mellan regissören, publiken och filmen. Att få presentera föreställningen This Is Cinema! på Göteborg Film Festival gör mig både stolt och förväntansfull, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Ruben Östlund långfilmsdebuterade 2004 med Gitarrmongot, och framgångssagan som har följt därefter inkluderar två Guldpalmer och en handfull Guldbaggar, hans filmer har nominerats både till Oscars och Golden Globes, och 2021 tilldelades han utmärkelsen Nordic Honorary Dragon Award på Göteborg Film Festival. Vid sidan av Ingmar Bergman har Ruben Östlund rönt framgångar som är oöverträffade i svensk filmhistoria. Ruben Östlund är Göteborg Film Festivals nytillträdda hedersordförande.

Filmen som visas under föreställningen är den guldpalmsvinnande "Triangle of Sadness", där Östlund riktar sin skarpa lampa mot modeindustrin. Filmen följer två supermodeller som efter en ödesdiger lyxkryssning finner sig själva strandade med andra passagerare på en öde ö där hierarkier omkullkastas och världsuppfattningar utmanas.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL