Ruben Östlund 50 år – här kan du streama hans filmer

Ruben Östlund 50 år – här kan du streama hans filmer

Fredrik Larsson
13 april 2024 kl. 10:04

Från indieregissör till vinnare av Guldpalmen

Ruben Östlund långfilmsdebuterade som 30-åring. Nu fyller han 50 år och vi listar alla hans filmer och var du kan streama dem.

Redan med sin första långfilm visade Ruben Östlund upp en unik ton som kännetecknar hans förmåga att gestalta både det vackra och fula hos människor.

Ruben är uppväxt i Göteborg med sin mor. Efter gymnasiet började han arbeta på olika skidorter i Alperna, under vintersäsongerna. Han började där filma sina vänners skidstunts och blev så pass bra att han fick arbete på ett produktionsbolag.

År 1998 började Ruben en treårig utbildning i filmregi i Göteborg. Fyra år senare nominerades hans dokumentära kortfilm Låt dom andra sköta kärleken till en guldbagge för bästa dokumentärfilm. År 2004 gav han sedan ut sin första långfilm, och därefter har hans karriär gått i en tvär lutning uppåt.

I samband med Ruben Östlunds födelsedag finns hans alla långfilmer att streama på SVT Play.

Ruben Östlunds filmer

Gitarrmongot
Foto: Triangelfilm.

Gitarrmongot (2004)

Med: Erik Rutström, Britt-Marie Andersson, Mikael Allu m.fl.

Den här filmens handling baserar sig mer på olika slumpartade händelser, snarare än en konkret handling med röd tråd. Vi får se en 12-årig pojke som sitter utanför Systembolaget med en akustisk gitarr som sitter och vrålar sånger medan han spelar snabbt och hårt på gitarren, några ungdomar som misshandlar en cykel, tre män som spelar rysk roulette och en kvinna med neurotiska tvångstankar.

Ruben Östlund om filmen: Man kan säga att jag vill visa upp allt man inte vill visa i Allsång på Skansen.

Här kan du streama: Gitarrmongot

De ofrivilliga
Foto: SF.

De ofrivilliga (2008)

Med: Villmar Björkman, Lola Ewerlund, Maria Lundqvist m.fl.

De ofrivilliga är en film med fem parallella historier som alla handlar om gruppens påverkan på individen.

En lärarinna på en skola kämpar emot sina egna kollegor som tycker helt tvärt emot henne i en situation som hänt och hon står ensam i sin moraliska uppfattning. En långfärdsbuss har stannat och chauffören vägrar att köra förrän den som haft sönder den lilla gardinstången inne på toaletten på bussen kommer fram och erkänner det. Ett grabbgäng har en återträff och den gamla jargongen sätts igång trots att det har gått flera år.

Här kan du streama: De ofrivilliga

Foto: SF.

Play (2011)

Med: Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakté m.fl.

Filmen baserar sig på verkliga händelser där ett gäng unga pojkar rånade andra unga pojkar genom ett psykologiskt spel.

Här kan du streama: Play

Turist
Foto: Triart Film.

Turist (2014)

Med: Johannes Kuhnke, Lisa Love Kongsli, Clara Wettergren m.fl.

En familj är skidsemester i Alperna. De sitter en dag på en uteservering med utsikt mot bergen och ser hur en lavin uppstår. Panik bryter ut när lavinen hastigt närmar sig uteserveringen. Alla reser upp och försöker skynda sig därifrån, pappan i familjen springer direkt ifrån sin fru och sina två barn. Lavinen lägger sig innan den når uteserveringen och katastrofen uteblir. Men resten av semestern skedde i dålig och jobbig stämning då fadern lämnade sin familj i sticket.

Här kan du streama: Turist

The Square
Foto: Triart Film.

The Square (2017)

Med: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West m.fl.

Christian är chef för X-Royal, ett museum för samtidskonst, inrymt i Stockholms slott. När Christian blir rånad försöker han få tillbaka sina saker. Museets senaste utställning är installationen The Square, en liten ruta där tillit ska råda mellan människor. En performancekonstnär uppträder som schimpans och skapar hotfull och primal stämning bland finklädda gäster.

Här kan du streama: The Square

Triangle of Sadness
Foto: SF Studios.

Triangle of Sadness (2022)

Med: Thobias Thorwid, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Henrik Dorsin m.fl.

Ett par kända modeller befinner sig på ett lyxfartyg för rika människor. När det kommer en storm och båten sjunker hamnar några på en ö. Det är några passagerare, en chef på båten och en städerska. På ön omvänds de hierarkiska rollerna.

Här kan du streama: Triangle of Sadness

Stort grattis Ruben Östlund på 50-årsdagen, önskar vi på Filmtopp!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL