Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Roy Anderssons Om det oändliga tävlar i Venedig

Roy Anderssons "Om det oändliga" tävlar i Venedig

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
25 juli 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
25 juli 2019

Fem år efter "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" är Roy Anderson tillbaka med besked.

En man och en kvinna svävar fram genom molnen i Roy Anderssons "Om det oändliga".
Ur "Om det oändliga" av Roy Andersson. FOTO: Studio 24

Roy Anderssons nya film "Om det oändliga" får världspremiär under Venedigs filmfestival i september. Filmen är en svensk-norsk-tysk samproduktion och är inbjuden till tävlan i festivalens mest prestigefyllda sektion "Competition".

”Venedig är världens äldsta filmfestival, det är en tradition som jag är stolt att ingå i. Det här är min sjätte långfilm, jag tror att det är den bästa,” säger Roy Andersson.

På en drömlik vandring, milt ledd av en Scheherazade-lik berättare, blir betydelselösa ögonblick lika viktiga som historiska händelser. Ett par svävar över ett krigshärjat Köln. På väg till ett kalas stannar en pappa för att knyta sin dotters skor i ösregnet. Tonårsflickor dansar utanför ett kafé. En besegrad armé marscherar mot ett krigsfångläger.

Vill betona skönheten i att vara människa.

Om det oändliga är både en hyllningsdikt och en klagolåt; ett kalejdoskop av allt som är evigt mänskligt och en oändlig saga om tillvarons sårbarhet.

”Jag vill betona skönheten i att vara människa, att vara levande, och för att visa det behövs en kontrast, att också visa den fula sidan. Filmen handlar om oändligheten av spår av vår existens.”

Om det oändliga är Roy Anderssons första film sedan 2014, då En duva satt på en gren och funderade på tillvaron vann Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig. Det var första gången sedan festivalens start 1932, som en svensk film vann det prestigefyllda priset. Regissören slog igenom med En kärlekshistoria (1970), och därefter följde långfilmerna Giliap (1975), Sånger från andra våningen (2000) och Du levande (2007). Mellan 1975 och 2000 regisserade Roy Andersson flera prisbelönta kortfilmer, och även en mängd minnesvärda reklamfilmer.

Den 76:e filmfestivalen i Venedig pågår mellan den 28 augusti och 7 september. Vi håller tummarna och hoppas att "Om det oändliga" vinner i sin tävlan.

NÄSTA ARTIKEL