Deltagare i Robinson 2024 dömd till fängelse för gängrelaterat brott

Deltagare i Robinson 2024 dömd till fängelse för gängrelaterat brott

Emil Oscar Rasmussen
21 mars 2024 kl. 12:03

Greps av polisen under Operation Rimfrost

En deltagare i den pågående "Robinson"-säsongen har tidigare dömts till fängelse för ett gängrelaterat vapenbrott. Individen avslöjades under polisen "Operation Rimfrost".

En ny säsong av "Robinson" är i full gång på TV4 och TV4. Denna gången har ett nytt gäng Robinson-deltagare tagit sig till Caramoan-öarna i Filippinerna för att testa sina överlevnadskunskaper och diverse utmaningar under de unika omständigheterna.

Bland deltagarna, som i den här säsongen delats upp baserat på kön, finns det en tidigare fängelsedömd individ. Detta avslöjar Nyheter24.

Deltagare i Robinson 2024 dömd till fängelse för gängrelaterat brott
En av årets deltagare har avtjänat fängelsestraff. Foto: TV4.

Robinson-deltagare tidigare dömd till fängelse – greps under Operation Rimfrost

En av deltagarna i Robinson 2024 avtjänade under 2021 ett fängelsestraff för att ha förvarat ett vapen åt en för polisen välkänd gängkriminell man, som tidigare avtjänat fängelsestraff för mord och rån. Deltagaren greps till följd av polisens så kallade "Operation Rimfrost".

Polisen initierade in november 2019 Operation Rimfrost med syftet att ta krafttag mot det eskalerade gängvåldet i Sverige. Under sex månaders tid arbetade polisen aktivt för att minska gängrelaterade skjutningar och sprängdåd samt att beslagta vapen och sprängmedel i en högre utsträckning.

Det var i samband med bevakningen av den välkände kriminelle mannen som polisen också fick upp spåret på den nuvarande Robinson-deltagaren. Polisen hade misstankar om vapenbrott och började därför bedriva spaning utanför deltagarens lägenhet. Där såg polisen hen lämna över en IKEA-kasse till en man som de sedan stoppade. Då visade det sig att Robinson-profilen att påsen innehöll en pistol med tillhörande magasin.

Efter ytterligare några veckors spaning och avlyssning ska polisen gripit Robinson-deltagaren i hemmet. Detta var i maj 2020.

Deltagare i Robinson 2024 dömd till fängelse för gängrelaterat brott
Foto: TV4.

Deltagaren dömdes för gängrelaterat vapenbrott

Vapnet och magasinet som Robinson-deltagaren förvarande ska ha överlämnats till hen av den välkände gängkriminelle mannen. Deltagaren och mannen är barndomsvänner och Robinson-profilen ska ha hamnat i ekonomiskt trångmål och vänt sig till den gängkriminelle mannen för att låna pengar. En tid därefter ska mannen ha bett om en gentjänst, vilket ledde till att vapnet hamnade i Robinson-deltagarens ägo.

Efter mötet där vapnet överlämnades mellan deltagaren och den gängkriminelle mannen ska Robinson-profilen osannolikt ha stoppats i en poliskontroll. Vid detta tillfälle upptäcktes dock inte vapnet.

Tingsrätten dömde i oktober 2020 den nuvarande Robinson-deltagaren till nio månaders fängelse, med start i mars 2021. Profilen kunde då få villkorlig frigivning som tidigast i augusti 2021.

Vid tillfället för brottet beskrivs Robinson-deltagaren ha varit ostraffad, utan att normalt sett röra sig i kriminella kretsar. Profilen dömdes alltjämt till fängelse till följd av sin lojalitet till den gängkriminelle. Tingsrätten menar att den dömde profilen visste om att han var kriminell och att vapnet var tänkt att användas i brottsligt syfte.

TV4 uttalar sig – medvetna om deltagarens förflutna

Nyheter24 har varit i kontakt med TV4 om den tidigare fängelsedömda deltagaren. Kanalen säger sig vara fullt medvetna om personens historia.

– Vi har gjort bakgrundskontroller på alla våra deltagare. I det här fallet handlar det om ett brott som deltagaren har avtjänat sitt straff för och vi har självklart pratat med deltagaren om det, säger Mia Lindqvist, programchef på TV4, till Nyheter24.

Deltagaren själv har däremot valt att inte kommentera uppgifterna.

Det här är inte första gången en Robinson-deltagare uppmärksammats för brott under pågående säsong. År 2022 rapporterades det flitigt om Daniel Granlunds problem med lagen, efter att han oväntat tvingats lämna programmet. Robinson 2024 följer du på TV4 och TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL