Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Robin Hood genom åren

Robin Hood genom åren

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
26 november 2018
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
26 november 2018

Robin Hood på film – Hans resa från 1922-2018

Taron Egerton i Robin Hood.
Taron Egerton i Robin Hood. Foto: Summit Entertainment

Vad tänker du på om jag säger Robin Hood? Kanske på julafton och repliken "Det är Robin Hood jag vill ha...". Om han har funnits på riktigt vet vi inte riktigt, men vi kan följa historien om Robin Hood ända tillbaka till 1200-talet som en laglös person som tröttnade på skatter och "tog från de rika och gav till de fattiga".

Robin Hood (1922)

Den 18 oktober 1922 fick vi för första gången se Robin Hood på vita duken. Det var den första filmen som hade premiär i Hollywood och var en stumfilm av produktionsbolaget United Artists. I huvudrollerna såg publiken Douglas Fairbanks som Robin Hood och Enid Bennett som Lady Marian. Filmen hade Sverigepremiär den 28 mars 1923. Nästa gång vi fick se Robin Hood på filmduken var i…

Robin Hoods äventyr (1938)

Här får vi för första gången se Robin Hood-berättelsen vi känner till bäst. Robin Locksley (känd som Robin Hood) för ett krig mot prins John då han tagit över makten från sin bror Rikard Lejonhjärta som blivit tillfångatagen på ett av sina korståg. I rollerna kunde vi se Errol Flynn som Robin Hood och Olivia de Havilland som Lady Marian. Robin Hoods äventyr blev Oscarsnominerad för Bästa film.

Robin Hood (1973)

Vi hoppar fram 35 år då Walt Disney Productions släppte en animerad film av Howard Pyles roman som hette just Robin Hood. Skillnaden i denna version är då att Disney valde att alla karaktärerna skulle vara djur. Och det är denna film som vi så kärleksfullt ser en snutt ur på julafton.

Robin Hood (1991)

1991 fick vi se en Robin Hood på filmduken (spelad av Patrick Bergin) som blir av med sin mark och slår sig ihop med några rövare, och självfallet lady Marion (spelad av Uma Thurman), för att råda bot på saken. Hade premiär i USA 13 Maj.

Robin Hood: Prince of thieves (1991)

Bara några månader senare hade ännu en Robin Hood-film premiärRobin Hood: Prince of Thieves – i USA den 14 Juni, och denna är nog en av de mest kända verken i filmserien om Robin Hood. I här filmen får vi se en lite tuffare Robin Hood (spelad av Kevin Costner) som efter fem års fångenskap i Jerusalem återvänder till ett förändrat England där hans far blivit mördad och Robin Hood (Robin of Locksley) inte längre är en "rikemansson".

Med sin följeslagare morianen Azeem, som han räddade och tog med sig från Jerusalem, flyr de fältet och slår ihop sig med ett rövarband som bland andra leds av John Little (eller Lille John, som vi känner honom).

Robin Hood (2010)

2010 kom den världsberömde regissören Ridley Scotts film om Robin Hood, i denna heter han Robin Longstride (spelad av Russell Crowe). Handlingen är nästan som filmen året innan bara att i denna film har man gjort Robin lite mer "världsvan" och mer bitter.

Robin Hood (2018)

I år gör Taron Egerton, mest känd från Kingsman-filmerna, porträttet som Robin Hood. I den här filmen är han en krigshärdad korsfarare som tillsammans med Little John gör en vågad revolt mot det korrupta engelska kungahuset. Peaky Blinders-regissören Otto Bathurst har styrt upp filmen och Robin Hood har aldrig känts så modern.

Patrik Borgefors

MER LÄSNING: 

Filmtips på Netflix

NÄSTA ARTIKEL