Robert Gustafssons fina hyllning till bortgångne Ingvar Hirdwall

Robert Gustafssons fina hyllning till bortgångne Ingvar Hirdwall

Filmtopp
10 april 2023 kl. 18:19

Delar sina tankar på sociala medier

Tvåfaldigt Guldbaggebelönade Ingar Hirdwall gick bort, 88 år gammal, på skärtorsdagen. Nu delar Robert Gustafsson med sig av en hyllning till den bortgångne, tidigare kollegan.

Sedan sin skådespelardebut i början av 60-talet etablerade sig Ingvar Hirdwall som en av giganterna inom svensk film och TV. Två guldbaggevinster blev det, först för Barnens ö (1980), för vilken han mottog priset för Bästa manliga huvudroll, sedan för Björn Runges hyllade mosaikfilm Om jag vänder mig om (2003), där det blev ett pris för Bästa manliga biroll. Men dessa två titlar utgör givetvis bara ett axplock av Hirdwalls filmografi, som även innehöll titlar som Män som hatar kvinnor (2004), Mannen på taket (1975) och flera uppskrivna Lars Molin-filmer.

Men kanske är det just rollen som "grannen" i Beck-filmerna som de flesta känner igen honom för. Det är trots allt en roll han upprepat 48 gånger, det vill säga i varje Beck-film med Peter Haber i titelrollen. Två ytterligare Beck-filmer är inspelade och som Filmtopp kunde avslöja, medverkar även Ingvar Hirdwall i dem.

Ingvar Hirdwall
Ingvar Hirdwall med hustrun Marika Lindström på årets Guldbaggegala. Foto: Filmtopp Int. 

Robert Gustafssons fina hyllning till Ingvar Hirdwall

Den folkkäre skådespelaren Robert Gustafsson är en av dem som arbetade med Ingvar Hirdwall under årens gång. På Facebook skriver han nu en fin hyllning till den tidigare kollegan, som också inkluderar Peter Haber och Sven Holm.

"Maken till ståtlig entré har aldrig skådats när du i rollen som kungen klev in med en guldlockig peruk som gick ända ner till knävecken. Peter Haber och jag bara gapade och regissör Sven Holm skrattade av både glädje, skräck och förvåning.

Det var i Studio 1 och inspelningen av Tartuffe.

Med din självsäkra närvaro och eleganta naturalism blev det ändå så självklart och trovärdigt. Under Gogols ”Revisorn” på Chinateatern berättade du alltid roliga historier och fräckisar i logen mellan förställningarna och du skrattade alltid innan poängen kom.

Nu har skratten tystnat och istället har saknaden, lika överraskande, gjort entré.
Glömmer dig aldrig Ingvar, vila i frid ❤️

Robert"

Gustafssons Facebookinlägg har i skrivande stund gillats av över 50 000 följare. Att Ingvar Hirdwall kommer att vara saknad, kan vi nog alla skriva under på.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL