Robert Downey Jr. ville spela skurk i Christopher Nolans Batman-filmer

Robert Downey Jr. ville spela skurk i Christopher Nolans Batman-filmer

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad kl. 14:02 | Publicerad 06 februari 2024 kl. 12:02
ANNONS
ANNONS

Ville ha Oppenheimer-kollegans roll – ratades av Nolan

Robert Downey Jr. ville samarbeta med Christoper Nolan långt innan "Oppenheimer" och innan sin debut som Iron Man – men stjärnregissören hade andra planer.

Få skådespelare har samma stjärnstatus som Robert Downey Jr. Den flerfaldigt Oscarsnominerade Iron Man-skådisen befinner sig utan tvekan på toppen av Hollywoods statusberg – men det betyder inte att han kan få vilken roll han än önskar.

Downey Jr. samarbetade nyligen med regissören Christopher Nolan i dundersuccén Oppenheimer, men om skådespelaren hade fått bestämma hade de slagit sig samman långt tidigare än så. Innan Downey Jr. tog över superhjältegenren som Marvels Iron Man, hade han nämligen ögonen på en DC Comics-karaktär, och den gången en skurk.

Häromdagen bekräftade Robert Downey Jr. uppgifterna om att han var aktuell för rollen som "Scarecrown" i Nolans Batman-trilogi. En roll som istället gick till Oppenheimer-kollegan Cillian Murphy.

Robert Downey Jr. ville spela skurk i Christopher Nolans Batman-filmer
Robert Downey Jr. i Christopher Nolans "Oppenheimer" (2023). Foto: UIP.

Downey Jr. ville spela Cillian Murphys roll i Batman – ratades av Nolan

Det var i samband med en Q&A American Cinematheque Theatre i Los Angeles som Robert Downey Jr. berättade om hur han hade ögonen på rollen som Scarecrow och till och med hade ett möte med Christopher Nolan. Redan under samtalet hade han dock på känn att rollen skulle landa hos någon annan.

– Jag minns att jag träffade [Nolan] för en kopp te och jag tänkte, "han verkar inte riktigt vara med på den här intervjun", förklarar Downey Jr. i ett klipp postat av filmkritikern Griffin Schiller.

Han betonar att Nolan inte var otrevlig på något sätt, men att det var uppenbart att mötet inte skulle mynna ut i något.

– Man märker när någon känner, "det här kommer inte leda någon vart".

Rollen gick som bekant istället till Cillian Murphy som till en början, lustigt nog, hade ögonen på rollen som Christian Bales Batman.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL