Robert Downey Jr. kände "100 procent" oro för att spela Iron Man i 11 år

Robert Downey Jr. kände "100 procent" oro för att spela Iron Man i 11 år

Emil Oscar Rasmussen
12 juli 2023 kl. 20:07

Trodde att hans skådespeleri kunde påverkas negativt

"Oppenheimer"-aktuella Robert Downey Jr. är kanske mest känd för sin roll som Tony "Iron Man" Stark inom MCU – en roll han axlade i 11 år. I en ny intervju avslöjar han att han till "100 procent" oroade sig för att spela rollen så länge, och vad det skulle innebära för hans kunskaper som skådespelare.

Den 21 juli är det premiär för Christopher Nolans Oppenheimer – filmen om J. Robert Oppenheimer och hans roll i utvecklingen av atombomben. Det kryllar av välkända skådespelare i storsatsningen och en av dem är Robert Downey Jr., som spelar rollen som filantropen Lewis Strauss.

För många är Downey Jr. dock mest känd för sin roll som Tony Stark/Iron Man inom Marvel Cinematic Universe (MCU). Den rollen tog han sig an första gången med Iron Man (2008) – en film som satte tonen och blev startskottet för MCU – och bar med sig 2019, då han tackade för sig med Avengers: Endgame.

I en intervju med The New York Times Magazine från den 10 juli avslöjar stjärnan att han hade vissa farhågor med att spela en roll under så lång tid.

Robert Downey Jr. kände "100 procent" oro för att spela Iron Man i 11 år
Foto: Walt Disney Studios.

Robert Downey Jr. kände "100 procent" oro för att spela Iron Man i 11 år

I måndags släppte New York Times Magazine ett personporträtt av Robert Downey Jr. där skådespelaren bland annat pratar om Oppenheimer och den fullspäckade biosommaren 2023. Givetvis kommer även hans roll som Iron Man på tal – en roll han spelade i hela nio Marvel-filmen, kanske på gott och ont, enligt honom själv.

– Man börjar undra om en muskel man har inte har förtvinat, säger Downey Jr. i intervjun om att spela en och samma roll under så lång tid.

På den raka frågan om kände någon oro kring att göra Marvel-filmer i över ett årtionde behöver han inte tänka länge:

– Ja, 100 procent. Och jag visste att det fanns en punkt då Nolan menade: "låt oss träna de där andra musklerna, men  låt oss göra det samtidigt som vi tar ifrån dig dina vanliga metoder".

Dessa vanliga metoder beskriver Downey Jr. som hans "rappkäftade, charmiga, oberäkneliga bla, bla, bla".

"Oppenheimer" har svensk biopremiär den 21 juli.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL