Ray Stevenson var stjärnan i världens mest påkostade serie

Ray Stevenson var stjärnan i världens dyraste serie – rollerna vi minns

Axel Diedrichs
23 maj 2023 kl. 11:05

Filmtopp minns den bortgångne skådespelaren och hans största roller

I dag nås vi av nyheten om att Ray Stevenson har dött, endast 58 år gammal. Det många inte vet är att han en gång var stjärnan i världens mest påkostade serie, "Rome", som banade väg för dagens mastodontproduktioner på TV.

För inte så länge sedan skrev vi en lista med skådespelare alla känner igen men få kan namnet på. Ray Stevenson skulle förmodligen passa in bra på den listan. Visst har väl filmälskarna koll, men för gemene man blev han kanske aldrig mer än ett ansikte som gick att kännas igen. Detta trots att han var stjärnan i Rome (2005–2007) som med sin kolossala produktion kan betraktas som en föregångare till Game of Thrones

Ray Stevenson var stjärnan i världens mest påkostade serie
Ray Stevenson som Titus Pollo. Foto: HBO.

Ray Stevenson var bärande för storseriens framgångar

Rome spelade Ray Stevenson Titus Pullo, en grovhuggen och impulsiv soldat som är mer intresserad av sin egen överlevnad än moraliska principer. Men under seriens gång får vi se en djupare sida av honom, och en komplexitet som växer fram. Ibland uppstår magiska karaktärsutvecklingar, och hans är en sådan. Förutom de stora produktionskostnaderna, och förstås motspelaren Kevin McKidd, anses Stevenson vara bärande för seriens framgångar.

Även om Rome är långt ifrån top of mind i dag med alla de andra klassikertitlar som finns att hacka sig genom i streamingdjungeln, så är den för många allra störst. Seriens betyg 8,7/10 på IMDb håller den på samma våglängd som Six Feet UnderTwin PeaksOz, South Park, The Simpsons och Peaky Blinders, som alla är bjässar i folkmun.

Lades ned på grund av sina produktionskostnader

År 2002 beslutade HBO tillsammans med BBC att lägga 110 miljoner dollar på att göra tolv avsnitt, en vid tidpunkten unikt hög summa för en TV-serie. Men Rome visade att TV-formatet kunde konkurrera med filmer när det gällde just produktionens omfattning och kvalitet. Det fanns förhoppningar om att kunna driva den hela vägen till fem säsonger men trots den löjligt höga nivån och alla hyllningar som östes över den redan då, var det en ekonomisk ekvation som inte gick ihop. Man valde istället att knyta ihop säcken med avsnitt som hade spelats in till säsong 3 och 4 och baka in dem i seriens andra säsong. En otrolig sorg för de som följde serien eftersom den aldrig vacklade. Rome håller hela vägen.

Hade Rome fått fortsätta skulle den av allt att döma haft en ännu större betydelse – två säsonger är förmodligen lite klent för att fängsla tittare över olika generationer. Likaså hade fler då känt till namnet Ray Stevenson. 

Ray Stevensons roller vi minns – från Rome till Marvel

Det riktigt stora genombrotten för Ray Stevenson kom med Rome och efter succén har han radat upp roller i några av populärkulturens mest uppskattade serier under 2000-talet. Vi har sett honom axla roller i tittarfavoriter som Dexter, Black Sails och Vikings för att bara nämna några exempel. Vid sidan om det har han också tagit sig an betydande roller i filmer som Punisher: War Zone (2008), flera Thor-filmer i Marvels filmuniversum och i Divergent-filmserien. Förra året var han dessutom aktuell med den indiska storfilmen RRR.

Ray Stevenson som Blackbeard i Black Sails
Ray Stevenson som Edward "Blackbeard" Teach i Black Sails. Foto: Starz.

Urval av minnesvärda roller med Ray Stevenson:

  • Othere i Vikings (2020)
  • Volstagg i Marvels filmuniversum
  • Blackbeard i Black Sails
  • Marcus i Divergent-filmerna
  • Isaak Sirko i Dexter
  • Porthos i The Three Musketeers (2011)
  • Frank Castle i Punisher: War Zone (2008)
  • Titus Pollo i Rome

Senare i år kommer vi även att få se Ray Stevenson medverka i Star Wars-serien AhsokaDisney+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL