Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Greg Kinnear: ”Inget fan av true crime”

8 skådespelare alla känner igen – men få kan namnet på

Sofie Landgren
Sofie Landgren | Lista
01 maj 2023
Sofie Landgren
Sofie Landgren | Lista
01 maj 2023

Kända ansikten men vad heter dem?

Det finns en rad kända skådespelare vi alla känner igen men har svårt att sätta namnet på. Här har Filmtopp gjort en lista med exakt det temat, skådespelare vars ansikten vi känner igen men behöver lite hjälp på traven när det kommer till deras namn.

Christopher Mcdonalr i Balls to the Walls från 2007
Christopher McDonald. Foto: Rocky Mountain Pictures.

Christopher McDonald

Vi rivstartar listan med Christopher McDonald som för många mest troligt är känd för sin roll i Adam Sandlers film Happy Gilmore från 1996, där han spelade rollen som Shooter McGavin.

Men, Christopher har också medverkat i fler högt rankade filmer från 90-talet, bland annat i klassikern Thelma & Louise från 1991, och Grumpy Old Men från 1993. Han har även varit aktiv inom en mängd olika TV-serier, inklusive Boardwalk Empire från 2010, Harry's Law från 2011, och på senare tid i serien Hacks från 2021, en roll som han dessutom nominerades till en Emmy Award för.

Greg Kinnear i Shining Vale, serie
Greg Kinnear. Foto: STARZ.

Greg Kinnear

Greg Kinnear har ett imponerande CV med ett stort antal betydande biroller under hela karriär. Han var särskilt aktiv under 90-talet och medverkade i filmer som You've Got Mail från 1998 och As Good as it Gets från 1997, en roll som till och med gav honom en Oscarsnominering för bästa manliga biroll.

Han har också synts flitigt i TV-rutan. Bland annat i den populära serien i Friends, House of Cards, Modern Family och nu senast i serien Shining Vale med Courteney Cox i ena huvudrollen.

Judy Greer i Good Boy
Judy Greer. Foto: Universal Studios.

Judy Greer

Med ett distinkt ansikte och en unik röst verkar Judy Greer ha fötts till att vara en sann karaktärsskådespelerska. Liksom andra skådespelare som ockuperar just denna "nisch" i Hollywood, har hon haft en mängd roller sedan hon dök upp i slutet av 90-talet och början av 00-talet, inklusive filmer som Jawbreaker från 1999 och What Women Want från 2000 Vi har även fått se se henne i succéserier som The Big Bang Teori och Två och en halv män.

Judy Greer fick snabbt stämpeln till att ofta spela rollen som "bästa vän" i diverse romantiska komedier, som i bland annat The Wedding Planner från 2001, 13 snart 30 från 2004 och 27 Dresses från 2008.

Gary Cole i Darkness falls
Gary Cole. Foto: Sony Pictures Motion Picture Group.

Gary Cole

Gary Cole är en skådespelare som de flesta garanterat har både sett och hört ett flertal gånger under åren. Vissa är bekanta med honom från hans framträdande som den irriterande chefen Lumbergh i komedifilmen Office Space från 1991, medan andra utan tvekan känner igen hans röst från hans tid när han porträtterade huvudkaraktären i Adult Swim-serien Harvey Birdman från 2010. En av hans mest uppmärksammade roller var i HBO-serien Veep 2012, där han spelade den hårda opinionsmätaren Kent Davison.

Margo Martindale i The Watcher
Margo Martindale. Foto: Netflix.

Margo Martindale

Hon dök först upp i miniserien Lonesome Dove på 80-talet, och hon har efter det spelat biroller ett flertal stora filmer under decennierna, bland annat i filmen The Hours och The Laramie Project från 2002.

Martindale har också medverkat i flera animerade projekt, inklusive DuckTales från 1987 och, naturligtvis, i självaste BoJack Horseman från 2014. 2022 spelade hon den läskiga och knäppa grannen till familjen Brannock i Netflix-serien The Watcher.

William Fichtner i kortfilmen Six
William Fichtner. Foto: Crackle.

William Fichtner

Under hela sin karriär har William Fichter visat sig vara en skådespelare med anmärkningsvärd mångsidighet, som dyker upp i allt från sitcoms till stora storfilmer.

Han började sin karriär i såpoperornas värld, men det dröjde inte länge innan han utökade sin repertoar och lyckades fånga roller i några av de största filmerna under 90- och 00-talet, inklusive Armageddon från 1998 och The Dark Knight från 2008. Han spelade även en betydande roll i den omåttligt populära serien Prison Break från 2005, komediserien Mom från 2013, såväl som i Teenage Mutant Ninja Turtles från 2014, där han spelade den skurkaktige Eric Sacks.

Luther: The Fallen Sun
Andy Serkis. Foto: Netflix.

Andy Serkis

Kanske listan stora vattendelare – Andy Serkins, som kanske mest är känd för sin roll som Gollum i Peter Jacksons Sagan om ringen-trilogi.

Hans röst har sedan dess dykt upp i ett antal mo-cap-roller, inklusive i rollen som Caesar i Apornas planet: (R)evolution från 2011, samt som Supreme Leader Snoke i Star Wars: The Last Jedi från 2017. Nyligen har han återigen blivit känd för sitt framträdande i serier som Andor och filmer som Netflix Luther: The Fallen Sun och Disneys Black Panther.

Chris Messina
Chris Messina i Air. Foto: UIP

Chris Messina

Trots att han har medverkat i titlar som Six Feet under (2001-2005), Vicky Christina Barcelona (2008), Argo (2012), Sharp Objects (2018) och bioaktuella Air (2023) har namnet Chris Messina inte riktigt lyckats etsa sig fast i allas minnen – men förmodligen har hans karaktäristiska ansikte och skådespelartalang lyckats göra ett avtryck. En grym skådis, vars namn du förhoppningsvis har behövt kolla upp för sista gången.

Detta var vår lista med åtta skådespelare alla känner igen men få kan namnet på.

 

NÄSTA ARTIKEL