Quidditch byter namn – tar avstånd från J.K. Rowling

Quidditch byter namn – tar avstånd från J.K. Rowling

Filmtopp
21 juli 2022 kl. 11:07

Trots att författaren kom på sporten

Den fiktiva sporten Quidditch är sedan 2005 inte så fiktiv längre. Nu byter sporten namn för att markera sitt avstånd från hjärnan bakom den.

Som alla vet är det författaren J.K. Rowling som ligger bakom den älskade bokserien om Harry Potter. Efter att ha skrivit tweets som anklagats för att vara transfobiska har flera av hennes mest hängivna fans vänt henne ryggen. Till och med bokbål har arrangerats där man har bränt hennes böcker.

Tweeten som blev startskottet på allt publicerades för två år sedan i samband med att hon delade en debattartikel där de uppmanade till en mer rättvis värld för personer med mens. Rowling skrev: "'Personer som menstruerar'. Jag är säker på att det brukade finnas ett ord för dessa personer. Kan någon hjälpa mig. Kvinbor? Kvinpun? Kvinnot?"

Hatet växte sig starkare

För att sedan försökte be om ursäkt växte hatet ännu mer: "Klä dig som du vill. Kalla dig vad du vill. Ligg med vilken vuxen person med samtycke som du vill. Lev ditt bästa liv i frid och trygghet. Men att göra kvinnor arbetslösa för att de säger att kön finns på riktigt?", skrev författaren på Twitter. 

Något sena på hat-bollen, eller snarare "klonken", är världens Quidditchlag. Den fiktiva sporten som presenterades i Harry Potters böcker är sedan 2005 i själva verket mycket riktig. I dag finns det runt 100 lag runt om i världen, som springer med kvastar mellan benen och försöker slå en boll genom målringarna. 

För att ta avstånd från författarens uttalanden byter de namn på sporten till Quadboll, skriver The New York Times.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL