Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Quentin Tarantino om svenska filmen bakom hans mästerverk: riktiga sexscener

Quentin Tarantino om svenska filmen bakom hans mästerverk: "riktiga sexscener"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
30 juli 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
30 juli 2023

Inspirerades av kultklassikern

När Quentin Tarantino skulle göra comeback i början av 2000-talet hämtade han inspiration från en svensk film, som under sin tid blev totalförbjuden.

Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Quentin Tarantino. Få filmskapare har blivit lika populära som Tarantino – en regissör som gärna stoltserar om sina breda filmkunskaper och gärna gör vinkningar till olika, dolda guldkorn.

Efter framgångarna med den officiella debutfilmen Reservoir Dogs (1992) och Oscarsvinnaren Pulp Fiction (1994) var det många som initialt blev besvikna på hans tredje film Jackie Brown (1997) – en film som i dag har ett starkt och hängivet följe.

När regissören väl gjorde comeback med bejublade Kill: Bill (2003) hade han hämtat inspiration från den svenska kultfilmen Thriller - en grym film (1973), som regisserades av Bo Arne Vibenius och som totalförbjöds här i Sverige när det var dags för premiär. Detta trots att den redan hade klippts ner 20 minuter.

Thriller - en grym film
Christina Lindberg i "Thriller – en grym film". Foto: BAV Film AB

Quentin Tarantino om svenska filmen bakom hans mästerverk: "riktiga sexscener"

Huvudrollen i Thriller – en grym film spelas av Christina Lindberg, som dessförinnan hade synts i lättklädda dramer som Maid in Sweden (1971) och Anita - ur en tonårsflickas dagbok (1973). I den sistnämnda spelade hon en nymfoman som får hjälp av en ung Stellan Skarsgård.

"Thriller" är däremot betydligt råare och enligt Quentin Tarantino den "hårdaste hämndfilmen som någonsin gjorts". I filmen spelar Lindberg en ung kvinna som har blivit stum efter att ha utsatts för en våldtäkt som sjuåring. När hon sedan som 19-åring möter en hallick gör han henne heroinberoende för att sedan tvinga henne till prostitution. Vad han inte vet är att hon under tiden planerar en våldsam hämnd.

I filmen klipptes det sedan in riktiga hårdporrscener, vilket var en av anledningarna till att filmen drabbades så hårt av censuren.

– De har faktiskt riktiga sexscener i den, skrattade Quentin Tarantino i en intervju med Entertainment Weekly.

Kill Bill
Daryl Hannah i "Kill Bill". Foto: Miramax Films

Flera referenser i Kill Bill

I Kill Bill valde Tarantino att plocka inspiration från Thriller – en grym film, något som också är tydligt för de som har sätt båda filmerna. Inte bara innefattar Kill Bill en våldtäkt och en hämndhistoria, i rollen som Elle Driver bär Daryl Hannah en ögonlapp och hanterar kampsport – precis som Christina Lindberg i Thriller. Tarantino fick också Daryl Hannah att se Thriller inför inspelningarna så att hon kunde basera sin rolltolkning på Linbergs skådespel.

– Daryl sa till mig att jag gav henne en porrfilm i hemläxa. Jag svarade att det bara var vissa scener och de var inte ens sexscener. De var bara förnedrande, sade Quentin Tarantino.

Den som är intresserad av att se "Thriller – en grym film" får vända sig till DVD-marknaden eftersom den i dagsläget inte finns tillgänglig för streaming.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL