Peter Haber-filmen där Martin Becks son dör – minns du Micke?

Peter Haber-filmen där Martin Becks son dör – minns du Micke?

Eric Diedrichs
17 mars 2024 kl. 12:03

Beck-filmerna var mörkare förr

Att Martin Beck har en dotter vet nog alla, men visste du att han också har en son? Detta är Beck-filmen där "Micke" dör.

Sedan Peter Haber tog över rollen som Sveriges mest berömda Sveriges mest berömda kommissarie har det släppts 50 filmer och två nya Beck-filmer är på ingång.

Hur bekant det svenska folket än är med Martin Beck är det många som har missat att han faktiskt är pappa till två barn. Utöver dottern Inger – som sedan den första Beck-filmen, Lockpojken (1997), har spelats av Rebecka Hemse – fick tittarna under en kort tid bekanta sig med sonen Mikael "Micke" Sjögren.

Emil Forselius i Beck: Vita nätter
Emil Forselius spelade Becks son "Micke" Sjögren i "Beck: Vita nätter". Foto: Nordisk Film

"Vita nätter" – filmen där Martin Becks son dör

Det var redan i den andra Beck-filmen, Mannen med ikonerna (1997), som Micke nämndes för första gången, men det var inte förrän i efterföljande Vita nätter (1997) publiken faktiskt se honom. Då spelades han av Emil Forselius, som senare skulle vara med i bl.a. Wallander-filmen Indrivaren (2010) och kultfilmen Järngänget (2000).

I Mannen med ikonerna nämner Martin Beck sin son, som han fick i unga dagar och som han inte har haft någon kontakt med. Vi förstår att han lever ett struligt liv och I Vita nätter är han med inledningsvis och skjuts sedan ihjäl under en amfetaminhandel. Detta gör Vita nätter till en av de mer personliga Beck-filmerna någonsin.

Året efter belönades Emil Forselius med en Guldbagge i kategorin Bästa manliga biroll för sin insats i den svenska thrillern Tic Tac. Efter år av depression tog Forselius livet av sig 2010.

Martin Beck ser ledsen ut.
Martin Beck (Peter Haber) har fått veta att sin son skjutits. Foto: Nordisk Film

Om Beck-filmen "Vita nätter"

Vita nätter regisserades av ingen mindre än Beck-veteranen Kjell Sundvall (Jägarna, Grabben i graven bredvid), som kom att göra tio Beck-filmer. Detta gör honom till den mest bevandrade Beck-regissören efter Harald Hamrell, som har hela elva Becl-filmer på sitt CV.

På skådespelarlistan ser vi utöver Mikael Haber, Rebecka Hemse och Emil Forselius Beck-favoriter som Mikael Persbrandt, Stina Rautelin, Per Morberg, Ingvar Hirdwall och Michael Nyqvist.

Här kan du se var Vita nätter finns att streama, om du är sugen på att uppleva filmen för första gången eller se om den igen.

Martin Becks barn i bokserien

I Maj Sjöwall och Per Wahlöös bokserie Romanen om ett brott nämns aldrig Micke, utan istället har Martin Beck barnen Inger och Rolf. Om "Micke" någonsin hänvisas till i de andra Beck-filmerna med Peter Haber får vi lämna osagt, men vad vi har sett, hört och läst, så är inte så fallet.

För mer läsning, se vår sammanställning med alla Beck-filmer.

 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL