Premiär för Historien om Sverige – Simon J. Berger som berättare

Oväntade succén – Historien om Sverige mest sedda programmet på SVT Play

Filmtopp
22 november 2023 kl. 08:11

Över 800 000 tittare per avsnitt

Faktaprogrammet "Historien om Sverige" slår rekord på SVT Play med flest tittare sedan statistiktjänsten MMS började mäta tittare.

Tidigare i november var det premiär för Historien om Sverige med Simon J. Berger som programledare, och det har varit en enda stor succé. Tomas Lindhé som är chef för publik- och utbudsanalys på SVT säger i ett pressmeddelande att programmet är den största succén på SVT Play på länge: 

– Inget TV-program i Sverige har haft en större onlinepublik på publiceringsdagen sedan MMS etablerade sina nuvarande onlinemätningar.

285 000 såg programmet första dagen på SVT Play. Playpubliken växer för varje dag och är 3 veckor efter premiären på väg att bli större än tv-publiken.  

Det första avsnittet har fram till idag setts av 801 000 tittare som stream. På linjär TV såg 857 000 premiären vid sändningstillfället. Även avsnitt 2 och 3 har haft ett livetittande på över 800 000 personer.

Publikutfall hittills för Historien om Sverige

  • Episod 1 – Stenåldern – 857 000 linjärt (live/vid sändningstillfället), 801 000 online (12 mätdagar)
  • Episod 2 – Metallernas tid – 862 000 linjärt, 524 000 online (5 mätdagar)
  • Episod 3 – Vikingarnas tid – 814 000 linjärt, online ej mätt ännu.

"Vår ambition var just att väcka nyfikenhet"

84 % av de tillfrågade som tittat på första programmet rapporterade att de agerat på något sätt till följd av programmet. Det vanligaste beteendet var att fortsätta titta på historieprogram på SVT Play (47%) och en betydande andel (34%) uppgav att de diskuterat historia med andra. 

80 % av de som tittat säger sig ha blivit mer nyfikna på landets historia och anser att programmet har ett stort personligt och samhälleligt värde, detta rapporterar källan Origo

– Att så många tittar är ju jätteroligt, men det känns nästan ännu mer fantastiskt att så många säger att programmen har gjort att dom blivit mer nyfikna på historia. Vår ambition var just att väcka nyfikenhet och intresse för Sveriges historia, och att få det här kvittot från publiken gör mig otroligt lycklig, säger Eva Beckman som är programdirektör på SVT.  

I anslutning till serien har också en rad bibliotek och museum över hela landet engagerat sig. Under höstlovet hade exempelvis ett sextiotal bibliotek och museer arrangerat evenemang för barn och familjer. 

Två avsnitt av "Historien om Sverige" kvarstår före jul. Ytterligare fem avsnitt sänds efter ett juluppehåll med start den 14 januari 2024. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL