Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Omar Rudberg från Young Royals om sin pappa: Brukade kidnappa mig

Omar Rudberg från Young Royals om sin pappa: "Brukade kidnappa mig"

Sofie Landgren
Sofie Landgren | Nyhet
30 juni 2023
Sofie Landgren
Sofie Landgren | Nyhet
30 juni 2023

Omar om sitt förflutna: "Jag hade en skitpappa"

En av året sommarpratare är Omar Rudberg som slog igenom som fjortonåring i popgruppen FO&O. Sedan dess har han skrivit och släppt musik som soloartist, tävlat i Melodifestivalen och slagit igenom som skådespelare – i Netflix-succén "Young Royals". Men bakom alla framgångar döljer sig också ett mörkt förflutet. Nu öppnar han upp om relationen till sin familj och hur han "hade en skitpappa" som "brukade kidnappa" honom.

Omar Rudbergs sommarprat 2023
Omar Rudberg. Foto: Netflix.

Young Royals-stjärnan Omar Rudberg om sin pappa: "Brukade kidnappa mig"

Omar Josúe Rudberg, mest känd som Omar, född 12 november 1998 i Venezuela, flyttade till Sverige vid sex års ålder. Hans efternamn är taget från hans svenska styvfar. Under sitt sommarprat i Sommar i P1 öppnar han upp sig om relationen till sin familj och berättar öppenhjärtigt om hur hans biologiska far påverkat familjen. Han beskriver sin far som läskig och farlig.

– Mamma, jag minns inte mina första år, det gör väl ingen. Men du har berättat om vår tid tillsammans. Om pappa som drack. Ganska ofta så var han läskig och farlig. Att han brukade kidnappa mig ibland och ingen visste vart han tog mig.

Omar Rudberg berättar om ett speciellt skede i livet när han tillsammans med sin mor kommer hem till det baby-blåa huset i den vackra staden Puerto la Cruz, en kuststad precis vid Karibien.

– En dag kom vi hem, och pappa hade dragit. Han tog med sig allt. Han måste fått hjälp för det enda som fanns kvar var en madrass, en tavla som föreställde dig mamma och mitt guldhalsband som förmodligen tappades på golvet på vägen ut. Pappa kom aldrig tillbaka. 

Omar Rudberg är en av årets Sommarpratare. Foto: Mattias Ahlm
Omar Rudberg är en av årets Sommarpratare. Foto: Mattias Ahlm.

Omar fortsätter:

– Min barndom var en väv, ett mönster av kärlek, ljus, musik och värme. Men i mitt liv fanns också andra mönster. Jag hade en skitpappa, pappa hade en skitpappa, mamma hade en skitpappa, mormor hade en skitpappa, gammelmormor hade en skitpappa. Jag ska bli den första som bryter mönstret.

De starka kvinnorna i släkten som format Omar: "Mormor tog fram pistolen"

Efter händelsen med pappan som stack lade hans far ut deras hem till försäljning, utan att de inte visste om det.

– En dag skjutsade mormor hem oss och huset var låst med ett stort hänglås. Vi såg att några kvinnor rörde sig inne i vårt hus, de städade. Mormor tog fram pistolen och siktade mot låset och sköt det i bitar.

Omar berättar att familjen på hans mors sida alltid fanns där för dem, speciellt mormor.

– Kvinnorna i familjen dök alltid upp efter att männen dragit. Det finns några män som faktiskt varit bra i min släkt. Några få. Men kvinnorna har alltid varit starka. Gång efter gång har de förlorat allt och sedan har de kämpat och ordnat och jobbat för att se till att barnen och familjen får det bra och tak över huvudet.

Han säger att han har saknat sin mormor sedan hon gick bort vid bara 50 års ålder i cancer. Han pratar om henne och alla minnen de har tillsammans med värme och kärlek. Mormor var den som hjälpte både Omar och hans mor komma på fötter igen efter att fadern lämnat deras liv.

Missa inte att lyssna på hela Omar Rudbergs sommarprat i Sommar i P1. Finns där poddar finns. Senare i år är Omar Rudberg aktuell med skräckfilmen "Karusell" som spelats in på Liseberg.

NÄSTA ARTIKEL