Exit säsong 3 bekräftad!

Olycklig tajming när nya Exit-säsongen driver hårt med Greta Thunberg

Axel Diedrichs
03 mars 2023 kl. 19:03

Premiär dagen efter att hon blivit bortförd av poliser i Oslo

I inledningen av "Exit" säsong 3 drivs det om Greta Thunbergs kamp för miljön. Olycklig tajming kan tyckas med tanke på klimataktivistens situation i Oslo.

I onsdags blev Greta Thunberg tillsammans med flera andra demonstranter bortförd av poliser utanför flera olika departement i Norges huvudstad Oslo. Detta efter att ha protesterat mot en olaglig vindkraftspark som byggts på ett fjällområde där den förstör för samer och deras djur. I det första avsnittet av finansdramat Exit säsong 3, som nu släppts i Norge, inleder man med att driva med Greta Thunberg som en del av en monolog.

Olyckliga tajmingen när nya Exit-säsongen driver hårt med Greta Thunberg
Foto: NRK.

"Hon kunde ha blivit ett fantastiskt varumärke"

När vi kastar oss in i den efterlängtade nya säsongen av det norska dramat Exit följer vi den girige finansmannen Jeppe Schøitt som spelas av Jon Øigarden när han genom en monolog ger oss en översikt över Norges näringsliv. I sitt svep förlöjligar han Greta Thunberg:

– Norge är ett paradis för etablerade, rika och vita personer som jag. Skogsbränder, glaciärer och Greta Thunberg är ointressant. Hon kunde ha blivit ett fantastiskt varumärke med produkter som är "Approved by Greta". Folk hade köpt som blinda höns. "Köp Gretas keps". 

Foto: NRK.

I sin monolog fortsätter Jeppe att påminna oss om hans känslokalla inre: 

– Människor som drunknar i Medelhavet... Kvinnor i Afghanistan som varken får lära sig att skriva eller läsa. Sorry, men jag bryr mig inte. Jag tillhör den rikaste procenten i Norge som äger en femtedel av allt kapital. Då spelar det ingen roll vad man önskar, för det jag önskar mig, det köper jag.

I Norge är det särskilt olycklig tajming för hånet mot Greta i vad som är deras största dramaserie. Nypremiären landade där bara dagen efter att hon nådde rubrikerna. I Sverige har den tredje säsongen av "Exit" premiär på SVT först någon gång i april.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL